Majke Srebrenice uoči presude Mladiću: Zlo se ne isplati, zlo se kažnjava

BiH 18.05.2021, 13:47 18.05.2021, 13:58
Majke Srebrenice uoči presude Mladiću: Zlo se ne isplati, zlo se kažnjava
© AA

Konačna presuda Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu bit će izrečena 8. juna ove godine, javlja AA.

- Osmog juna ove godine je presuda najvećem krvniku, ja ga poredim s Hitlerom i sa drugim nacistima koji su bili u Drugom svjetskom ratu, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Na izricanje presude ide četvero članova Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i žrtava i svjedoka genocida.

- Cilj nam je da još jednom s tog mjesta pošaljemo poruku cijelom svijetu da je zločinac, krvnik na kraju 20. i početku 21. vijeka ubio 10.701 naše dijete. Nama majkama nanio bol i patnju. Već 26 godina liježemo s bolom, a ustajemo s tugom. Nikad nećemo zaboraviti, nikada nećemo oprostiti i nikada nećemo dozvoliti da se to zaboravi. Dolina bijelih nišana će govoriti i nakon Munire, Kade, nas svih. Bijeli nišani će govoriti o historiji ljudima nakon nas, poručila je Subašić.

Dodala je da su "duše njihove djece s njima, a oni koji su počinili genocid i ubijali neka budu prokleti do devetog koljena".

- Nadam se da će Mladiću potvrditi doživotnu kaznu. On je naredio da odu u smrt svi oni koje mi danas tražimo u Potočarima. Za takvog čovjeka nije dovoljna doživotna kazna, ali barem neka bude pouka za buduće generacije da se zlo ne isplati, da se zlo kažnjava, kazala je Kada Hotić, potpredsjednica udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2017. godine je prvostepeno osudio Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine, progona Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, tokom rata u BiH od 1992-1995.

Žalbe na prvostepenu presudu uložilo je i Haško tužilaštvo, jer je Mladić prvostepeno oslobođen optužbe za genocid u još šest općina u BiH, ali i Mladićeva odbrana.

Kako se navodi u saopćenju MMKS-a, izricanje konačne presude u predmetu "Mladić" zakazano je u 15 sati, a presudu će saopćiti sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj. 

komentari (0)