Manifestacija "Dani džemata i džamija": Centralni događaj otvorenje Arnaudija džamije u Banjaluci 7. maja

Obilježavanje podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine

BiH 30.04.2024, 13:37 30.04.2024, 13:59
Manifestacija "Dani džemata i džamija": Centralni događaj otvorenje Arnaudija džamije u Banjaluci 7. maja
© AA

 Povodom obilježavanja Dana džamija, Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizuje 8. po redu manifestaciju "Dani džemata i džamija", koja će trajati do 12. jula. 

Voditelj Odjela za hatabet i vaz u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Meho ef. Šljivo rekao je da obilježavanje ovog dana podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Kako je najavljeno danas na konferenciji za medije, Uprava za vjerske poslove pripremila je brojne aktivnosti na području cijele države, povodom manifestacije.

"Na ovaj način, ovom manifestacijom želimo da se podsjetimo na Dan džamija, a time se podsjećamo na rušenje Ferhadija džamije u Banjaluci, koja je zajedno sa Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine. Agresori su rušenjem džamija htjeli da sruše naše džemate, zato je nama jedan od ciljeva ove manifestacije da se podsjetimo na naše džemate i na rad i aktivnosti unutar naših džemata", rekao je direktor Uprave za vjerske poslove hafiz Mensur ef. Malkić, dodajući da će centralni događaj manifestacije otvorenje Arnaudija džamije u Banjaluci 7. maja.

Bahrudin ef. Čolo, stručni saradnik za imamet Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, detaljnije je predstavio program manifestacije, piše AA. 

"Želimo aktuelizirati ne samo pitanje džamije, kao vjerskih objekata nego i pitanje organizacije samog vjerskog života unutar džamija i naše Islamske zajednice. Džemat je uvijek imao svoje mjesto u historiji našeg društva... Džamija bez džemata ili džemat bez džamije ne ide. Svjesni smo izazova s kojima se susrećemo i cilj programa je da o izazovima razgovaramo i nađemo najbolje rješenje", rekao je Čolo, dodajući da je moto ovogodišnje manifestacije "Naša sigurnost je u džematu“.

U petak, 3. maja, bit će održana jedinstvena hutba povodom Dana džamija. Isti dan u haremu Arnaudija džamije bit će otvorena izložba "Banjalučke džamije i gradnja Arnaudije", a u susret otvorenju Arnaudija džamije, koje je planirano 7. maja. 

U okviru manifestacije planirane su i promocije, izložbe, okrugli stolovi, tribine.

Planirana su i svečana otvorenja džamija u Nizozemskoj, u Džematu "Hajr Enschede" 11. maja, a potom u džematu "IKC Din" dan kasnije, 12. maja.

Manifestacija će biti završena svečanim otvaranjem džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču 12. jula.

Suorganizatori manifestacije su Muftijstvo banjalučko, Muftijstvo bihaćko, Muftijstvo goraždansko, Muftijstvo mostarsko, Muftijstvo sarajevsko, Muftijstvo travničko, Muftijstvo tuzlansko, Muftijstvo zeničko, Islamska zajednica Bošnjaka u Nizozemskoj, Gazi Husrev-begova biblioteka, Institut za religijska i društvena istraživanja, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Čajniče, MIZ Travnik, MIZ Tuzla, MIZ Jajce, MIZ Mostar i MIZ Zvornik.

komentari (0)