Milanović: Budućnost i saradnja neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti

BiH 11.07.2021, 12:57
Milanović: Budućnost i saradnja neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u videoporuci na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, kazao je kako se budućnost kao i saradnja između naroda na ovom području, neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti. 

Milanović je dodao kako se danas obilježava još jedna tužna godišnjica strašnog zločina u kojem su prekinuti životi više od 8.000 ljudi.

Porodicama žrtava izrazio je saučešće te naglasio kako su svjesni njihove goleme boli i patnje.

- Genocid koji je počinjen na ovom mjestu prije 26 godina najstrašniji je zločin na evropskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata te trajna odgovornost svih država i cijele međunarodne zajednice da čuvaju sjećanje na nevine žrtve ovog brutalnog, nepojmljivog masakra sumraka civilizacije, rekao je Milanović u poruci.

Naglasio je kako se tragedije hiljada porodica žrtava stalno produbljuju brojnim pokušajima negiranja ili revitaliziranja ovog strašnog pokolja, što se gleda desetljećima, piše AA. 

- Budućnost kao i suradnja između naroda na ovom području, neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti što uključuje sagledavanje bolnih činjenica zločina u Srebrenici. Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih za ovaj zločin omogućit će otvaranje novih stranica suradnje koje će biti temeljene na evropskim vrijednostima te koje će omogućiti budućnost u kojoj mladi ljudi neće strahovati od ponavljanja strašnih zločina iz prošlosti kojih je na ovom našem prostoru bilo mnogo, i previše, rekao je Milanović.

Dodao je kako je odgovornost svih da svakodnevno čine sve kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale u budućnosti.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga više od 1.000 žrtava genocida.

Danas se u Potočarima, kraj Srebrenice, održava komemoracija, dženaza i ukop još 19 žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, počinjenog u julu 1995. godine.

komentari (0)