Ministar odbrane BiH Helez sa ambasadorom Girginom: Saradnja dviju zemalja na zavidnom nivou

Tokom sastanka razgovarano je o primjeni Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Turkiye kroz projekte pomoći Oružanim snagama BiH

BiH 15.08.2023, 16:22 15.08.2023, 16:26
Ministar odbrane BiH Helez sa ambasadorom Girginom: Saradnja dviju zemalja na zavidnom nivou
© AA

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se danas sa ambasadorom Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadikom Babur Girginom, kako bi razgovarali o bilateralno-odbrambenoj saradnji dvije zemlje i vojno-finansijskoj pomoći Republike Turkiye Oružanim snagama BiH. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH Helez se na početku sastanka osvrnuo na njegovu nedavnu posjetu Republici Turkiye i izrazio zahvalnost što je imao priliku sastati se i razgovarati o novim poljima saradnje u bilateralnim odnosima dviju zemalja sa turskim ministrom odbrane, te mu je ovom prilikom uručio pismo zahvale. Zahvalio se i na tome što je imao priliku učestvovati na jednom od najvećih svjetskih skupova odbrambene industrije IDEF 2023, gdje su i izlagači šest firmi namjenske industrije iz BiH imali priliku predstaviti svoje proizvode, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH. 

Tokom sastanka razgovarano je o primjeni Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između BiH i Turkiye kroz projekte pomoći Oružanim snagama BiH, koji uključuju stvaranje uslova za punu operativnost oklopnih sredstava na upotrebi u OS BiH, obuku pilota, učenje turskog jezika i školovanje bh. kadeta na vojnim akademijama u Turkiye, te su u tom kontekstu sagovornici izrazili spremnost da se ubrza realizacija navedenih projekata.

Helez je istakao da je Republika Turkiye u pogledu svjetskih dešavanja jedan od strateški ključnih faktora za prestanak rata u Ukrajini, te je u tom kontekstu ukazao na značaj podrške Republike Turkiye, kao kandidata za Evropsku uniju i članice NATO saveza, u procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ambasador Girgin je izrazio zadovoljstvo što je ministar Helez imao priliku svojom posjetom Republici Turkiye vidjeti njen razvoj namjenske industrije, te izrazio spremnost za konkretniju primjenu i realizaciju projekata vojno-finansijske i svake druge pomoći Bosni i Hercegovini.

Sastanku su, između ostali, prisustvovali i turski vojni ataše u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar i šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba.

komentari (0)