Ministrica evropskih poslova Kraljevine Švedske u Sarajevu: Mjesto BiH je u evropskoj porodici

Ministar vanjskih poslova BiH rekao je da su razgovarali činjenici da se BiH otvaraju vrata integracije tržišta u tržište EU koje bi u tom slučaju moralo privući i domaće i strane investitore

BiH 25.03.2024, 11:40
Ministrica evropskih poslova Kraljevine Švedske u Sarajevu: Mjesto BiH je u evropskoj porodici
© AA

 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u ponedjeljak u Sarajevu s ministricom evropskih poslova Kraljevine Švedske Jessikom Roswall koja boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka Konaković je rekao da su razgovarali o paketu pomoći za Zapadni Balkan koji je važna ekonomska prilika za sve građane BiH.

"O činjenici da nam se otvaraju vrata integracije našeg tržišta u tržište Evropske unije (EU) koje bi u tom slučaju moralo privući i domaće i strane investitore. Tada govorimo o rješenju naših problema ili strahova koje imamo zbog prevelikog penzionog fonda koji će se uduplati u samo osam godina zbog odlaska mladih ljudi iz BiH", rekao je Konaković navodeći da se te stvari mogu najefektnije i najbrže riješiti evropskim integracijama BiH, piše AA. 

Podsjetio je da BiH 93 posto svojih proizvoda izvozi na prostor EU-a i zemalja kandidata za članstvo, dok godišnji izvoz u Rusiju i Kinu iznosi 0,8 posto.

"Govorimo stalno i o vozačima koji hiljade godina provode čekajući na granicama s EU i o prednostima koje će samo jedna zelena linija za njih koji izvoze robu ili putuju donijeti našim građanima i privrednicima i na taj način kreirati ekonomski ambijent koji će zadržati mlade ljude u ovoj zemlji, ali i zaintrigirati one koji su otišli iz BiH da počnu razmišljati o povratku kući", kazao je on.

Govoreći o sljedećim koracima Konaković je rekao:

"Naredni koraci su da političari, pogotovo mi iz vladajuće koalicije, nastave na krilima dobrog rezultata, pređu odmah na zakon o sudovima, zakon o zaštiti ličnih podataka, da završimo priču o Fronteksu, da nastavimo našu usklađenost s vanjskom politikom EU-a, kojom smo pokazali da smo opredjeljeni za taj evropski put u potpunosti i 100 posto smo usklađeni, iako to svaki put nije lako."

Dodao je da su svjesni daljih obaveza i zahvalni da su i Švedska i druge zemlje ponudile pomoć u narednim koracima, da bi evropski put BiH trajao što kraće.

"Još ću podsjetiti da smo zemlja koja je od dobijanja kandidatskog statusa do otvaranja pregovora prešla najkraći put, šampioni smo u tome u odnosu na cijeli region", rekao je Konaković.

Ministrica evropskih poslova Kraljevine Švedske Jessika Roswall rekla je da ova unaprijed dogovorena posjeta pada u pravi čas, jer je važno biti u BiH s obzirom na suglasnost koju je dalo Evropsko vijeće prošle sedmice.

Čestitala je BiH na odluci da se otvore pregovori za članstvo BiH u EU.

"Vi ste pokazali opredijeljenost za svoj evropski put kroz usvajanje nekoliko novih zakona. Kao što je ministar rekao 'vi ste iskoristili ovaj trenutak'", rekla je Roswall.

Dodala je da je svrha njene posjete da pošalje poruku da vlasti nastave s dobrim radom.

"Što konkretnije rezultate pokažete, što više napora uložite na reforme to će biti lakše održati momentum koji podržava proširenje. To je posebno tačno kada govorimo o temeljnim pitanjima demokratije i vladavine prava, jer bez robusnih demokratskih institucija duboka saradnja unutar EU-a ne bi bila moguća", rekla je ona.

Dodala je da Švedska podržava BiH na evropskom putu i politički i finansijski.

"Mi smo jedan od najvećih bilateralnih donatora i podržavamo evropske reforme BiH. Tempo vašeg napredovanja zavisi od vas", kazala je ona i dodala da je mjesto BiH u evropskoj porodici.

komentari (0)