Na današnji dan obnovljena konjička ćuprija, simbol grada Konjica

Most je predstavljao remek-djelo arhtekture XVII stoljeća i ubrajao se među nekoliko najljepših spomenika te vrste u Bosni i Hercegovini...

BiH 16.06.2021, 11:31 22.06.2021, 12:12
Na današnji dan obnovljena konjička ćuprija, simbol grada Konjica
© Balkan News

Na današnji dan prije 12 godina obnovljen je konjička ćuprija, simbol grada Konjica koji iza sebe ima dugu i bitnu historiju.

Konjic je za vrijeme Osmanske vlasti u BiH imao karakter saobraćajnog čvora i usputne stanice putu od carigrada prema moru. Ta usputna stanica i saobraćajni čvor bio je i uvijet za izgradnju mosta preko Neretve. U to vrijeme u Konjicu sagrađena su tri mosta. Dva drvena (jedan u Konjicu i jedanu Glavatičevu) i jedan kameni most u Konjicu. Prema podacima Medžlisa Konjic, most je sagradio mostarski hadži Mehmed-beg Karađoz prije 1570. Karađoz-begova ćuprija bila je drvena i nešto manja od kasnije kamene ćuprije. Ćuprija je bila porušena 1659-1660. godine, što je, kako navode iz Medžlisa-Konjic, vidljivo i iz natpisa na Suljman-pašinoj džamiji. Već krajem juna 1665.godine ćuprija je stavljena u funkciju i koristila se 17 godina. Nakon 17 godina, tačnije 1682.godine, iznad drvene ćuprije napravljena je nova kamena ćuprija.

Most je predstavljao remek-djelo arhtekture XVII stoljeća i ubrajao se među nekoliko najljepših spomenika te vrste u Bosni i Hercegovini.

O konjičkoj ćupriji i njenom osnivaču postoji više predanja. Jedan je sljedeći: Na osnovu carske naredbe sultana Mehmeda IV, od 2. do 12. maja 1685. godine, upućena mutesarrifu Hercegovačkog sandžaka Huseinu, može se utvrditi da je kameni most u Konjicu sagradio Haseći Ali-aga. Prema podacima Medžlisa Konjic tu carsku naredbu pronašao je Hivzija Hasandedić u Orjentalnoj zbirci Provincijalata hercegovačkih franjevaca.

- U 1682. godini završen je posljednji među velikim stilski i tehnički visokovrijednim mostovima Hercegovine – Stari kameni most u Konjicu. Ranije Karađoz-begova ćuprija bijaše drvena, pa je tokom vremena dotrajala i propala, da bi se te godine, nešto uzvodno od navedene drvene pojavila nova – kamena. Do danas nije utvrđeno ko je gradio ovaj kameni most. Legenda spominje Algu Hasečića, visokog dostojanstvenika u Carigradu, kome je posrnuo at na dotrajalom mostu, dok ga neki autori, ne navodeći izvore za svoju tvrdnju, pripisuju veziru Ahmet-paši Sokoloviću, navodi se na starnici Medžlisa- Konjic.

Obnova simbola Konjica

Trećeg marta 1945., za vrijeme Drugog svjetskog rata a prilikom povlačenja u cilju osiguranja izvlačenja njemačkih trupa iz partizanskog okruženja, polovina most je bombardovanjem porušena. Od ćuprije tada ostali su samo stubovi.

Samo godinu poslije, dakle 1946.godine napravljen je novi betonski most u Konjicu, a bio je nešto niži od kamenog mosta koji danas služi kao osnovni most za kolski i pješački saobraćaj.

- Krajem 1976. i tokom 1977. godine, na inicijativu regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Mostaru, preduzete su mjere za rekonstrukciju stare ćuprije u Konjicu. Na osnovu postojećih tehničkih i historijskih podataka, detaljnog snimka ostataka mosta, a posebno tehničkih podataka iz zaostavštine prof. Milivoja Frkovića, izrađena je studija, odnosno, idejni projekt za rekonstrukciju. Na reviziji idejnog projekta rekonstrukcije (u Konjicu, 1977. godine) usvojene su sve njegove postavke i rješenja i data je saglasnost za izradu glavnog projekta. Međutim, uslijed nedostatka potrebnih finansijskih sredstava dalji rad na ovom zamašnom poslu je obustavljen. Objekt se do 2006. koristi za kolski saobraćaj (jednosmjerni saobraćaj sa ograničenom nosivošću) i kao most za pješake (dvije pješačke staze), navodi Medžlis Konjic.

Od tada pa sve 66 godina ćuprija u Konjicu čekala je na svoju izgradnju. Tako je uz pomoć TIKE 2009. godine, na današnji dan, konjička ćuprija je renovirana. U obnovljeni stari most ugrađeno je ukupno 2.408 blokova sedre, 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, a sv eje učvršćeno malterom. Troškovi obnove iznosili su oko 5.300.00 maraka. U obnovi konjičke ćuprije učestvovao je i Dženan Kovačić, koji je jučer od posljedica koronavirusa, preminuo.Iza sebe, ostavio je pečat i kao urbanista i kao projektant ali i kao Konjičanin koji je osim projektovanja bio i izvrstan igrač tavle.

komentari (0)