Na graničnom prelazu Bosanski Brod pronađena petogodišnja djevojčica

Djevojčici je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom, a preduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci

BiH 17.04.2024, 14:42 18.04.2024, 13:01
Na graničnom prelazu Bosanski Brod pronađena petogodišnja djevojčica
© AA/Fotografija je ilustracija. Nije riječ o djevojčici iz teksta

Na graničnom prelazu Bosanski Brod identifikovana je i zbrinuta petogodišnja djevojčica iz Njemačke, žrtva međunarodne trgovine ljudima, saopštilo je Tužilaštvo BiH. 

"Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva Bosne i Hercegovine koordinisao je aktivnosti u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH, koji su prilikom kontrole robe i putnika redovne autobuske linije na graničnom prelazu Bosanski Brod detaljnim analizama otkrili i identifikovali žrtvu međunarodne trgovine ljudima. Identifikovana žrtva je petogodišnja djevojčica koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužioca zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a žrtva je u skladu sa pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Žrtvi je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom.

- Djevojčica nalazi se u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije te je postupajući tužilac u stalnoj komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i policijom u Wiesbadenu, Njemačka, a preduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci, dodaje se.

Tužilaštvo BiH zahvalilo je na efikasnoj i profesionalnoj saradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u ovim aktivnostima.

komentari (0)