Na IUS-u održano Međunarodno takmičenje iz životopisa Poslanika Muhammeda

Na takmičenju na IUS-u učestvovalo je blizu 100 učenica i učenika medresa iz Bosne i Hercegovine koji su prošli u finalni krug

BiH 11.05.2023, 16:04
Na IUS-u održano Međunarodno takmičenje iz životopisa Poslanika Muhammeda
© AA

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održano je 5. Međunarodno takmičenje iz životopisa poslanika Muhammeda za učenike medresa iz zemalja regije Balkana, javlja Anadolija.

Na takmičenju na IUS-u učestvovalo je blizu 100 učenica i učenika medresa iz Bosne i Hercegovine koji su prošli u finalni krug.

Po tri najuspješnija učenika iz svake medrese koje učestvuju na takmičenju biće nagrađeni odlaskom na umru, odnosno vrstu islamskog hodočašća koja se obavlja mimo vremena hadža, a ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih vjerskih radnji.

Takmičenje se održava u organizaciji Uprave za vjerske poslove Turkiye, Ministarstva obrazovanja Turkiye i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Gokhan Aksan, službenik Ambasade Turkiye u BiH, istakao je da je na takmičenju učešće uzelo oko hiljadu učenika.

- Na takmičenju učestvuju učenici medresa i škola iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, odnosno Sandžaka i Crne Gore. Učestvovalo je blizu hiljadu učenika, a ovdje u finalnom krugu se nalazi oko stotinu. Inače, ovo takmičenje se osim u Turkiye provodi u još 13 država, a na kraju ovog mjeseca biće poznati i konačni rezultati. Iz svake škole prva tri učenika u narednom periodu biće nagrađeni odlaskom na umru, kazao je Aksan.

Šefko ef. Tinjak, profesor u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru, izjavio je da je posebna čast biti na ovakvim takmičenju koje tematizira životopis poslanika Muhammeda (sira).

- Znamo da je poslanik ličnost koja je privlačila i danas njegov životopis privlači generacije i ljude iz različitih dijelova svijeta. Evo i danas imamo ovdje učenike medresa tako da se mogu okupljati i upoznavati, a inače tako je radio i poslanik Muhammed, okupljao je i upoznavao ljude, rekao je profesor Tinjak, dodajući da je umra svakako poseban poklon za učenike.

Muhamed Dedić, učenik četvrtog razreda Behram-begove medrese u Tuzli, jedan je od učenika koji su uspjeli proći u finalno takmičenje.

- Zaista sve što ima veze s poslanikom Muhammedom, za insana je posebno. Ovo takmičenje je posebno zato što je nagrada umra, tako da drago mi je da se ovoliki broj učenika okupio, kazao je ovaj učenik.

Iman Demić, učenica drugog razreda Karađoz-begove medrese u Mostaru, također je prošla u finalni krug takmičenja.

- Na takmičenju iskreno očekujem neki rezultat mada naučila sam i ako ne ostvarim neki rezultat, ovo je za mene nešto veliko što sam uopšte naučila o poslaniku Muhammedu jer ovo su ipak životne lekcije, kazala je ova učenica, dodajući da je važno uvijek i iznosa čitati i izučavati život poslanika Muhammeda, posljednjeg Božijeg poslanika po islamu.

- Slijeđenje njegovog suneta i života treba da bude naš stil života, rekla je ova učenica.

Sira je ustvari sveukupni životopis poslanika Muhammeda a.s. Prema islamskom učenju, životopis ili sira Allahovog poslanika ljudima pojašnjava istinitost poslanice, odnosno Kur’ana.

komentari (0)