banner17

banner18

Na IUS-u održano testiranje za stipendije: Više od hiljadu učenika zainteresirano za studiranje na prestižnom univerzitetu

Internacionalni univerzitet u Sarajevu osnovan je 2003. godine od strane Fondacije za razvoj obrazovanja (SEDEF).  Internacionalni univerzitet u Sarajevu nudi obrazovanje na 21 dodiplomskom i 35 postdiplomskih programa na pet fakulteta

BiH 18.03.2023, 13:41 18.03.2023, 15:14
Na IUS-u održano testiranje za stipendije: Više od hiljadu učenika zainteresirano za studiranje na prestižnom univerzitetu
© IUS

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), danas je održano testiranje srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine ali i država regiona, za stipendiranje studija na ovoj visokoobrazovnoj instituciji.

Za testiranje ove godine prijavilo se 1.590 učenika, što je 60 posto više nego prošle godine. 

- Ove godine imamo rekordni broj prijava, mogu reći na skoro svim studijskim programima i broj priijavljenih se povećava svake godine. Nudimo kvalitetno obrazovanje, po najvišim evropskim standardima, to je, recimo, jedna najbitnija stvar, kazala je Kanita Karadžuzović Hadžiabdić, prorektor za međunarodnu saradnju i istraživanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. 

Učenici, koji su danas prisustvovali testiranju za stipendije, mogli su, u skladu sa svojim interesovanjima, odabrati studij na 21 dodiplomskom programu na pet fakulteta

Jedan od odsjeka koji su učenici mogli izabrati je Odsjek za turski jezik - nastavni plan. 

- Turski jezik otvara vrata budućnosti jer zastupljen je u različitim segmentima života poput ekonomskog, političkog, trgovinskog i onog najbitnijeg naučnom, na čemu svi trebamo raditi i to podržavati. Narednoj generaciji želim poručiti da ukoliko se odluče da studiraju turski jezik na našem univerzitetu, da svu svoju ljubav, svo svoje interesovanje, želju i volju, usmjere ka izučavanju, studiranju i istraživanju turskog jezika i da daju sve od sebe, i budu najbolji, rekla je Dženana Bračković, doc. dr. na Odsjeku za turski jezik. 

Osim Odsjeka za turski jezik, učenici su se mogli prijaviti i na Odsjek za vizuelne umjetnosti i komunikacijski dizajn. 

- Naš idealan budući student bi trebao da bude onaj koji sebe vidi i želi da gradi svoju karijeru u kreativnoj industriji. Student koji završi četiri godine na Odsjeku za vizuelne umjetnosti i dizajn vizuelnih komunikacija, bit će u mogućnosti da razvija svoju karijeru u polju dizajna, animacija, filma, videa i svim srodnim disciplinama, bliskih našem programu, kazao je Emir Hambo, asistent profesor na Odsjeku za vizuelne umjetnosti i komunikacijski dizajn. 

Tokom proteklih godina više stotina srednjoškolaca iz cijele BiH i zemalja regiona odlučilo je da iskoristi priliku i osvoji stipendiju za nastavak školovanja na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Tako je i ove godine. Među novim budućim studetnima koji su danas došli na testiranje je i Aida Huseinbašić. 

- Izabrala sam Odsjek za Menadžement. Voljela bih da ostanem ovdje na fakultetu. Sviđa mi sistem i uređenje. Voljela bih da studiram na engleskom jeziku, kazala je Aida. 

Na testiranje za stipendiju došla je i Hena Dobojak, koja je odabrala Odsjek za psihologiju, jer to posebno interesuje. Čula je, ističe, da diplomanti Odsjeka psihologije sa Internacionalnog univerziteta imaju u budućnosti "veoma dobre prilike i da je odsjek veoma dobar" 

-  Voljela bih da iskreno uspijem i završim, dodala je ona. 

Da iskuša svoju sreću i osvoji stipendiju na IUS došao je Ahmed Borić. 

- Došao sam da vidim jesam li dovoljno dobar za ovaj univerzitet i ako jesam da ovdje nastavim svoje akademsko obrazovanje. Prijavio sam se na Odsjek za kompjuterske nauke i inžinjerstvo, to me posebno interesuje kada uporedim sa ostalim oblastima. Optimističan sam kada su u pitanju rezultati, kazao je Ahmed. 

Internacionalni univerzitet u Sarajevu osnovan je 2003. godine od strane Fondacije za razvoj obrazovanja (SEDEF).  Internacionalni univerzitet u Sarajevu nudi obrazovanje na 21 dodiplomskom i 35 postdiplomskih programa na pet fakulteta.

komentari (0)