Na lokalitetu Kacelj kod Foče ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nestala 1992. godine

BiH 23.08.2022, 15:02
Na lokalitetu Kacelj kod Foče ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata
© AA/Arhiva

 Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Kacelj, 10 kilometara jugoistočno od Ustikoline, u općini Foča, u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nestala 1992. godine. Uz posmrtne ostatke pronađena je i obuća kao i nešto odjeće.

Posmrtne ostatke istražitelji su na ovom izuzetno nepristupačnom i zahtjevnom lokalitetu otkrili u proteklom periodu, nakon čega je uslijedilo deminiranje terena kako bi se stvorili uvjeti za ekshumaciju odnosno asanaciju terena, saopćeno je iz Instituta, piše AA. 

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će biti prebačeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu radi sudsko – medicinske i kriminalističko – tehničke obrade. Također će uslijediti i izuzimanje koštanih uzoraka kako bi se ovi posmrtni ostaci mogli identificirati uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a izvršena je prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

komentari (0)