“Nepoželjna osoba” dolazi u Bosnu i Hercegovinu

BiH 07.05.2021, 13:14 07.05.2021, 13:25
“Nepoželjna osoba” dolazi u Bosnu i Hercegovinu
© AA

                              

Austrijski pisac Peter Handke, negator genocida, dolazi u Bosnu i Hercegovinu, gdje je proglašen nepoželjnom osobom.

Činjenica da je piscu, koji je podržao režim ubice Slobodana Miloševića i odbacio genocid u Srebrenici tokom ratnog perioda, dodijeljena Nobelova nagrada za književnost 2019. godine, izazvala je veliku reakciju u Bosni i Hercegovini. Protiv ovog  događaja protestovali su rođaci žrtava genocida, a uprava kantona u glavnom gradu Sarajevu proglasila je Handkea "persona non grata (op.a. nepoželjnom osobom)”.

Kontroverznog autora, kojeg su bosanski i kosovski muslimani proglasili "personom non grata", Srbi u Bosni i Hercegovini i Srbiji izuzetno cijene.

Handkea, čiji je dolazak u Bosnu i Hercegovinu danas najavljen, primit će lider bosanskih Srba Milorad Dodik u Banjoj Luci.

Handkea, koji je izazvao reakciju u cijeloj regiji, kao i u Bosni i Hercegovini govoreći da su se bosanski muslimani sami ubili, službenici bosanskih Srba nagradit će "Velikom nagradom Ivo Andrić".

Handkeovu Nobelovu nagradu za 2019. pohvalio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i  rekao da "Srbija vas doživljava kao svog pravog prijatelja. Osjećamo se kao da je jedan od nas dobio nagradu."

komentari (0)