New York: Bećirović i Komšić razgovarali s generalnim sekretarom UN-a Gutteresom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić ukazali su generalnom sekretaru UN-a Antoniju Gutteresu na važne činjenice vezane za prijedlog rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a

BiH 19.04.2024, 09:43
New York: Bećirović i Komšić razgovarali s generalnim sekretarom UN-a Gutteresom
© AA

 Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Gutteresom u New Yorku. 

U sjedištu Ujedinjenih nacija Bećirović i Komšić, zahvalili su se generalnom sekretaru Gutteresu na dosadašnjoj podršci aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, navedeno je iz Predsjedništva BiH.

Gutteresu su ukazali na važne činjenice vezane za prijedlog rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Naglašeno je da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) potvrđeno da je nad Bošnjacima u “UN sigurnoj zoni Srebrenica“ počinjen genocid.

Istaknuta je važnost da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. Naglasili su da će UN, usvajanjem rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, ukazati na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu, piše AA. 

Iz Predsjedništva BiH dodaju da je Gutteres naglasio da je apsolutno neprihvatljiv bilo kakav oblik negiranja genocida, te je iskazao punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora s generalnim sekretarom UN-a Gutteresom, Bećirović i Komšić istakli su da je osnovni cilj rezolucije izgradnja mira, sigurnosti i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji. Također, naglašeno je da je važno usvajanje rezolucije i zbog očuvanja kredibiliteta UN-a i ukazivanja na važnost poštivanja presuda sudova UN-a, izvlačenja pouka iz neuspjeha UN-a u sprečavanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kao i ukazivanja i na globalnu važnost prevencije genocida.

Bećirović i Komšić su podsjetili i na riječi generalnog sekretara UN-a Guterresa, koji je na 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, između ostalog, rekao da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću, zaključili su iz Predsjedništva BiH.

komentari (0)