Njemačka razmatra uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Portparol je dodao kako Njemačka neće davati bilateralnu podršku entitetu koji radi na uništavanju BiH kao države, te da rade i na nivou EU da se naprave odgovarajuće prilagodbe u raspodjeli projektnih sredstava

BiH 16.12.2021, 14:32 16.12.2021, 17:46
Njemačka razmatra uvođenje sankcija Miloradu Dodiku
© AA

Portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova Christofer Burger na konferenciji za medije govorio je o planovima njemačke diplomatije i šefice državne diplomatine Annalene Bearbock o eventualnom uvođenju sankcija Miloradu Dodiku i RS vlastima. Istakao je kako je  nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak popodne, ministrica kazala da je na marginama ovog sastanka razgovarala sa svojim kolegama da će dati "jasan signal protiv i učiniti takve napore da osiguraju da destruktivna politika Dodika i RS-a ne bude bez posljedica, jer je to oštar i opasan napad na jedinstvo BiH i na mir iz Dejtona". 

Portparol je dodao kako Njemačka neće davati bilateralnu podršku entitetu koji radi na uništavanju BiH kao države, te da rade i na nivou EU da se naprave odgovarajuće prilagodbe u raspodjeli projektnih sredstava. 

Burger je također kazao kako žele razgovarati i o restriktivnim pojedinačnim mjerama Evropske unije u okviru Evropske unije protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet zemlje. 

- U tom cilju sada smo u bliskom kontaktu sa našim evropskim partnerima, ali i, na primjer, sa SAD i Velikom Britanijom na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G7. U tom smislu, ovo je tema o kojoj se sada vode rasprave. Ministar vanjskih poslova je jasno stavio do znanja šta, s naše tačke gledišta, mora biti cilj ovih razmatranja, odnosno da se stavi jasan znak stop za takve neprihvatljive secesionističke tendencije, rekao je Burger. 

komentari (0)