Noć želja: Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletul-regaib

Ova noć najavljuje početak mjeseca redžeba za kojeg je poslanik Muhammed, a.s, tražio od Allaha, dž.š, da ga blagoslovi i da u njemu i mjesecu ša’banu ispuni berićet i milost pred mjesec ramazan

BiH 26.01.2023, 09:58 26.01.2023, 12:13
Noć želja: Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletul-regaib
© AA

Muslimani u svijetu večeras će obilježiti mubarek noć Lejletu-r-Regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

S akšam-namazom nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili poznata kao Noć želja. Ova noć se obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu, a muslimani je kao mubarek noć obilježavaju u ibadetu, odnosno molitvama, piše Anadolija.

Mubarek noći su dodatno ohrabrenje da vjernici svoje najglasnije i najskrovitije želje predaju Utočištu - Gospodaru svjetova. I zbog toga je ova noć prilika za preispitivanje svojih ciljeva, strasti i želje za budućnost kao i za svojevrsno godišnje ‘podvlačenje crte’.

Među muslimanima Balkana izraz "učajluci" je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša'ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr. Ove noći su za ljude - za otvorene razgovore s Bogom u kojima čovjek sebi otkriva ono što je Bogu znano, a što mu može biti od pomoći u susretu sa svijetom oko sebe. Duhovni velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom. Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira. Nepovredivost njihovu spominje i Kur’an: "Od kad je stvorio nebesa i Zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta, u njima sami sebi zulum ne činite (kršeći Allahove zabrane i granice)!" (Kur'an: Et-Tevbe, 36).

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.

komentari (0)