Nova donacija Turske: 10.000 doza vakcina stiglo u BiH

BiH 17.04.2021, 11:17 28.04.2021, 14:45
Nova donacija Turske: 10.000 doza vakcina stiglo u BiH

                              

Jutros je na Međunarodni aerodrom Sarajevo stiglo još 10.000 doza vakcina iz Ankare.

Turska je pored 30.000 doza vakcina danas za Bosnu i Hercegovinu poslala još dodatnih 10.000 vakcina, koje su stigle ambulantnim avionom. 

Avion s vakcinama su na sarajevskom aerodromu dočekali Sadık Babür Girgin, ambasador Republike Turske u BiH i Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Cikotić je izrazio zahvalnost Turskoj i njenom narodu kao i zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Turske i ministru Süleymanu Soyluu za ovu donaciju.

- Naime, tokom moje prošlosedmične posjete Turskoj, ja sam od ministra Soylua tražio podršku i pomoć u osiguravanju vakcina za vakcinisanje pripadnika policijski agencija i agencija za primjenu zakona koje djeluju na nivou države Bosne i Hercegovine, zato što oni neće biti u prioritetima  entiteskih lista za vakcinisanje. Na taj način mi činimo jednu vrstu višestruke koristi. Dakle, te naše profesionalce policajce činimo efikasnijim u smislu obavljanja složenih poslova kojim se bave, ali i jačamo saradnju između dvije sigurnosne strukture, Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Višestruko smo zahvalni Turskoj što i na ovaj način pokazuje svoju spremnost da podrži i pomaže BiH onda kada joj treba. Mi nastojimo da tu saradnju uzvratimo gdje god možemo i kako god možemo. Tako da je ovo jedan dobar znak međusobne saradnje i borba protiv pandemije koja potresa čitav svijet, naveo je ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Ambasador Republike Turske u BiH Sadık Babür Girgin istakao je kako je Turska BiH i na početku pandemije poslala materijale kao što su maske. 

- Poslije smo, zahvaljujući uvaženom predsjedniku i njegovim naredbama, a nakon posjete članova Predsjedništva BiH, poslali 30.000 doza vakcina. Prije nekoliko sedmica smo poslali i lijekove. Ove sedmice smo nakon posjete uvaženog ministra sigurnosti BiH, poslali još dodatne vakcine za osoblje državnih sigurnosnih agencija BiH, oni su važan kadar. Kao što vidite, naše bratstvo sa BiH nije samo na riječima, već to pokazujemo djelima. Nastavit ćemo sa ovom podrškom, kazao je turski ambasador Sadık Babür Girgin.

Nudžejma Đukić/Balkan News


 

komentari (1)
Jasin Ravasde Prije 3 godina
Hvala Turskoj,svaka vakcina je vazna i spasava zivot..