Novalić razgovarao sa članom USAR tima FUCZ-a: "Želimo da znate da smo svi ponosni na vas, da ste heroji"

"Želimo da znaju da smo mi iz BiH srcem uz njih. I da su naši građani, iako smo mala zemlja, pokazali ogromnu solidarnost i volju da pomognu. Bosanci i Hercegovci danonoćno rade na prikupljanju pomoći koju šalju narodima Turkiye i Sirije", kazao je, između ostalog, premijer Novalić

BiH 12.02.2023, 13:03 12.02.2023, 13:16
Novalić razgovarao sa članom USAR tima FUCZ-a: "Želimo da znate da smo svi ponosni na vas, da ste heroji"
© AA

Premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jutros je telefonskim putem iz sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu, razgovarao sa Nerminom Grabovicom, članom USAR tima Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina, koja je sa psima tragačima i potrebnom opremom nakon razornog zemljotresa u Turkiye i Siriji, upućena u pogođena područja kako bi pomogla u akcijama spašavanja života. 

Premijer se informirao o zdravstvenom stanju bh. spasilaca, lokaciji na kojoj se nalaze, uvjetima u kojima borave i rade, kao i samoj situaciji na terenu, te stanju ugroženog stanovništva. Grabovica koji se sa svojim kolegama nalazi u Hatayu, jednom od najteže pogođenih gradova u Turkiye, prenio je da je situacija jako teška i da je broj mrtvih, nažalost, ogroman, ali da spasioci nadljudskim naporima čine sve da spase što veći broj ljudi, te da još uvijek postoje nade da će se naći preživjeli.

Novalić je također uputio najveće izraze podrške spasilačkim timovima i narodima Turkiye i Sirije.

"Mi ćemo podršku nastaviti", poručio je premijer.

Grabovica je rekao da se njegov tim danas nalazi u dijelu grada Hatay za koji se pretpostavlja da bi moglo biti preživjelih stanovnika.

"Radujemo se svi kada vidimo da su spašeni ljudi, posebno djeca. Znamo sa koliko ste volje otišli. Ponosom nas ispunjava i činjenica da imate svu svoju neophodnu opremu. Želimo da se čuvate, da nam se zdravi vratite i želimo da znate da smo svi ponosni na vas. Smatramo vas herojima", istakao je Novalić.

Grabovica je potvrdio da ekipe FUCZ-a u Turkiye imaju sve neophodno, od mašina za bušenje, rušenje i dizanje tereta do pasa tragača, piše AA. 

"Kada to vide i građani nam prilaze i nesebično pomažu sa svojim alatima, lopatama, znaju da smo iz BiH. Nevjerovatno je kakvo je njihovo gostoprimstvo. U cijeloj njihovoj muci oni daju sve od sebe da i nama pomognu. Mi smo bili u ratu u BiH, svašta smo svi preživjeli, ali ovo je velika tuga i kataklizma, duša nas boli. Ali, mi ovdje predstavljamo našu zemlju i onda nema umora. Imamo sve potrebno, sve ste nam obezbijedili, zahvalni smo vam i osvjetlat ćemo obraz Bosne i Hercegovine", poručio je Grabovica.

Novalić je izrazio i zabrinutost zbog vijesti o čestim ponavljanjima podrhtavanja tla i činjenice da su naši spasioci morali prekidati potragu zbog novih zemljotresa koji pogađaju regiju u kojoj se nalaze.

Grabovica je potvrdio da su spasioci sinoć upravo zbog novog, srećom, blažeg zemljotresa nakratko povučeni sa lokacije na kojoj su radili, te da je i rano jutros zabilježeno novo podrhtavanje tla.

"Naš kamp koji smo postavili nalazi se na livadi oko koje nema objekata niti drveća koje bi se eventualno moglo urušiti, tako da smo tu sigurni", kazao je Grabovica, potvrđujući da USAR tim ima svu potrebnu logistiku, uključujući svoj kamp koji su donijeli i gdje se uspijevaju odmoriti na nekoliko sati.

Premijer je Grabovicu zamolio i da u njegovo, te u ime Vlade Federacije BiH građanima Turkiye sa kojima se susreću upute riječi podrške.

"Želimo da znaju da smo mi iz BiH srcem uz njih. I da su naši građani, iako smo mala zemlja, pokazali ogromnu solidarnost i volju da pomognu. Bosanci i Hercegovci danonoćno rade na prikupljanju pomoći koju šalju narodima Turkiye i Sirije. Također, Vlada Federacije BiH će nastaviti donositi odluke o pomoći, jer svjesni smo da će ta pomoć biti neophodna i u narednom periodu. Nažalost, nemoguće je nadoknaditi ljudske žrtve. Mi u BiH to jako dobro znamo i razumijemo patnju. To nas i više obavezuje da nastavimo podršku", naglasio je Novalić.

komentari (0)