Novih 10 pripadnika FUCZ-a ubrzat će pretrage terena i pronalaženje žrtava

Uz ovih 10 dodatnih spasilaca, broj pripadnika Specijalizirane jedinice FUCZ-a povećat će se na 52, a uz njih se u funkciji Federalne službe za zaštitu i spašavanje nalaze i članovi Gorske službe spašavanja FBiH

BiH 14.02.2023, 13:44
Novih 10 pripadnika FUCZ-a ubrzat će pretrage terena i pronalaženje žrtava
© AA

Pripadnici Jedinice za urbano traganje i spašavanje - USAR tim Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina koji su, prema zaduženju Vlade Federacije BiH, prije sedam dana upućeni u Turkiye i danas su nastavili raščišćavanje i pretraživanje ruševina, radeći 24 sata u smjenama u Hatayu, jednom od najteže zemljotresom pogođenih područja. 

Prema izvještaju iz Federalne uprave civilne zaštite, tim je angažiran na zahtjevnim poslovima rezanja i uklanjanja velikih betonskih građevinskih konstrukcija. Tokom protekla 24 sata spasioci iz Federacije BiH pronašli su i izvukli nekoliko beživotnih tijela.

Na više lokacija u naseljima Sumerler i Defne zadatke brze pretrage ruševina za preživjelim osobama obavljao je tim za brzu pretragu, a koji je prema zahtjevu Turske uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) Federalna jedinica formirala iz sastava svojih pripadnika. Oni su sa dva psa za potrage i dvije teleskopske kamere u naselju Defne pregledali sedam oštećenih objekata, ali nisu pronađene preživjele osobe.

Iz FUCZ-a su podsjetili da je s ciljem povećanja kapaciteta USAR tima sinoć u 21 sat u Republiku Turkiye kopnenim putem upućen još jedan tim od deset pripadnika Federalne jedinice s dodatnom opremom s kojom će se pridružiti kolegama u spasilačkoj misiji. Ova podrška u ljudstvu i opremi, napominju iz FUCZ-a, ubrzat će pretrage terena i pronalaženje žrtava.

Uz ovih 10 dodatnih spasilaca, broj pripadnika Specijalizirane jedinice FUCZ-a povećat će se na 52, a uz njih se u funkciji Federalne službe za zaštitu i spašavanje nalaze i članovi Gorske službe spašavanja FBiH.

komentari (0)