Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici: Tabuti iz Visokog polaze 8. jula, spremno 49 posmrtnih ostataka žrtava

Predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić je rekao da su sve do sada predviđene aktivnosti u organizaciji obilježavanja završene

BiH 28.06.2022, 13:36
Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici: Tabuti iz Visokog polaze 8. jula, spremno 49 posmrtnih ostataka žrtava
© AA

Tabuti s posmrtnim ostacima 49 do sada identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici krenut će iz Visokog 8. jula, odluka je Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a“ Srebrenica. 

Predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić je rekao da su sve do sada predviđene aktivnosti u organizaciji obilježavanja završene i da može reći da je do ovoga trenutka sve spremno.

- Program ima više aktivnosti nego prethodnih godina i ukinuta su sva ograničenja iz prethodne dvije godine zbog koronavirusa. Vratili smo sve na staro, rekao je Fejzić.

Istakao je da je ove godine ponovo organizovan prevoz autobusima za sve koji žele biti u Potočarima 11. jula, a detaljne informacije o rasporedima će biti objavljene u medijima i službenim kanalima, piše AA. 

- Do sada je 49 porodica dalo saglasnost na ukop posmrtnih ostataka što ne znači da je to konačan broj. Imamo vremena prostora da se broj može promijenti, rekao je Fejzić.

Zbog Kurban-bajrama je prevoz posmrtnih ostataka iz Visokog do Potočara organizovan 8. umjesto, 9. jula. Kako najveći muslimanski praznik pada na drugi dan Marša mira, klanjanje bajram-namaza biće organizovano kod osnovne škole u Liplju, a obred će predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Vjerski dio programa počinje u 4.30 sati.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u krugu Memorijalnog centra biće održana konferencija "Heroina Srebrenice - Majčina marama". Cilj konferencije je ukazati na jačinu majki i njihovu borbu od 1992. godine do danas.

- Prijavilo nam se skoro 5.000 žena iz cijelog svijeta. Pokušali smo da spojimo žene koje se bave ljudskim pravima, žene iz Haškog tribunala, političarke, analitičarke, historičarke, glumice, pjevačice..., rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Žepa i Srebrenica".

Dodala je da će naredne godine izložba biti održana i ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku.

- Dobili smo divne poruke uz marame i fotografije tih žena. Mislim da je pokazalo našu jačinu i nas majki iz Srebrenice koje se 27 godina borimo za istinu i pravdu, rekla je Subašić i dodala da je 580 majki umrlo, a da nije našlo posmrtne ostatke svojih članova porodice.

U okviru konferencije, koja će biti održana 10. jula u MC Potočari, biće održano pet sesija.

Predsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira Amir Kulaglić rekao je da pripreme teku prema planu i da su ove godine provođene intenzivne aktivnosti na uređenju trase Nezuk - Potočari.

- Do sada je prijavljeno 1.500 osoba, 30 grupa i oko 300 pojedinaca i 120 prijavljenih, što pojedinaca što grupa, na trasi Žepa - Potočari, rekao je Kulaglić.

Kao i ranijih godina, ove godine će biti organizovani ultramaratoni Vukovar - Potočari, Goražde - Potočari, biciklistički maraton Bihać - Potočari i motomaraton Sarajevo - Potočari.

Kulaglić očekuje da do 7. jula bude prijavljeno između četiri i pet hiljada učesnika Marša mira.

komentari (0)