OSCE poziva NSRS da povuče zakon o VSTV RS

OSCE ponovo potvrđuje svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrijednostima

BiH 11.02.2022, 09:40
OSCE poziva NSRS da povuče zakon o VSTV RS
© AA

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau i generalna sekretarka OSCE-a Helga Schmid nakon jučerašnjeg usvajanja Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske u Narodnoj skupštini RS-a, istakli su kako takav korak je protivan Ustavu BiH i podriva sveukupnu sigurnost i stabilnost zemlje.

- Jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i podriva sveukupnu sigurnost i stabilnost zemlje, navode iz OSCE-a.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, ističu iz OSCE-a, osnovni je zaštitnik vladavine prava u BiH te bi uspostavljanje strukture paralelne sa VSTV BiH potkopalo sva dosadašnja postignuća u reformi vladavne prava u BiH i ugrozilo bi daljnji napredak u ovoj oblasti“.

OSCE ponovo potvrđuje svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrijednostima.

- Povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bilo bi suprotno slovu i duhu Sporazuma, ugrozilo bi nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a istovremeno bi proširilo prostor za nekažnjivost za počinjenje krivičnih djela. Pozivamo NSRS da povuče nacrt zakona o VSTV RS i sve čelnike u BiH da zajedno rade na stvaranju uslova za konstruktivni politički dijalog kako bi se postigao konsenzus za dobrobit svih građana BiH", navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika OSCE-a, prenosi Radiosarajevo.ba.

komentari (0)