Otkriven prvi slučaj flurone u BiH

Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama

BiH 04.01.2022, 14:46 04.01.2022, 15:12
Otkriven prvi slučaj flurone u BiH
© AA

U uzorku pacijenta hospitalizovanog u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske danas je detektovana istovremeno RNK Influenza A (H3) i SARS-CoV-2 (metodom Film Array- respiratorni panel RP2 plus) - flurona

Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Bosni i Hercegovini. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banja Luke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan.

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC RS-a postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux) u roku od sata.

- Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova u RS-u koja ima mogućnost ove dijagnostike, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama, piše AA. 

komentari (0)