Palestinska zajednica u BiH zahvalila na evakuaciji iz Gaze

Dio bh. državljana je uspješno prešao granicu u Rafahu i nalaze se na sigurnom, saopštili su iz Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini

BiH 15.11.2023, 14:49 16.11.2023, 15:21
Palestinska zajednica u BiH zahvalila na evakuaciji iz Gaze
© AA

 Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini želi zahvaliti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, ambasadorima Bosne i Hercegovine u Kairu i Dohi Sabitu Subašiću i Semiru Haliloviću, te svim drugim institucijama i pojedincima koji doprinose evakuaciji bh. državljana i njihovih porodica iz Pojasa Gaze.

”Prema nama dostupnim informacijama, dio bh. državljana je uspješno prešao granicu u Rafahu i nalaze se na sigurnom. Još uvijek, jedan dio osoba nije evakuiran iz Gaze, jer nisu mogli da bezbijedno dođu do graničnog prijelaza usljed opasnosti po život. Apelujemo na sve institucije da nastave ulagati napore da se i oni što je moguće prije evakuiraju na sigurnu teritoriji”, naveli su iz Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi AA. 

Nadalje su istakli, ”zbog brutalne izraelske agresije i genocida u Pojasu Gaze, civili su prinuđeni napustiti teritoriju spašavajući vlastite živote i od institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da zaštite svoje državljane i njihove porodice i da nastave ulagati maksimalne napore u evakuaciji”.

”Zahvalni smo što je barem dio uspješno evakuiran. Palestinski narod nastavlja svoju borbu za mir i slobodu uz podršku sve većeg broja država i ljudi širom svijeta”, naveli su u saopštenju, dodavši:

”Posebno se zahvaljuju ambasadoru države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah i hvala svima koji su doprinijeli procesu evakuacije i zaštite od napada izraelske okupacione vojske.”

komentari (0)