Parafiran sporazum između Crne Gore i BiH: Gradit će se međudržavni most preko rijeke Tare

BiH 10.06.2021, 15:38 10.06.2021, 16:07
Parafiran sporazum između Crne Gore i BiH: Gradit će se međudržavni most preko rijeke Tare
© AA

Predstavnici Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) parafirali su sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, na putnom pravcu Hum - Šćepan polje, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva kapitalnih investicija. 

Iz Ministarstva su kazali da je danas u Podgorici boravila delegacija Ministarstva komunikacija i transporta BiH u cilju razmatranja mogućnosti zajedničkog nastupa u vezi s izgradnjom mosta preko rijeke Tare na putnom pravcu Hum - Šćepan polje.

- Tokom sastanka je razmatran, usaglašen i parafiran tekst sporazuma između Vijeća ministara BiH i crnogorske Vlade o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum i magistralnog puta M3 na lokaciji Šćepan polje i priključnih graničnih dionica, kao osnova buduće saradnje, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je prvi korak u vezi sa zajedničkim nastupom na realizaciji ovog projekta bio još 2010. godine, kada je potpisan Memorandum o razumijevanju između tada nadležnih ministarstava BiH, Crne Gore i Albanije za rekonstrukciju i modernizaciju puta Sarajevo - Podgorica - Tirana, koji je bio definisan kao SEETO putni pravac 2b.

Izgradnja mosta preko rijeke Tare u graničnoj zoni između dvije države, kako su ocijenili, je od posebnog međudržavnog značaja.

- Saradnja u vezi sa realizacijom tog projekta treba da doprinese unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, dodali su iz Ministarstva.

Tokom sastanka je konstatovano da zajednički nastup u vezi sa realizacijom ovog projekta, koji ima prepoznati regionalni značaj, jeste i prilika za produbljivanje saradnje na svakodnevnom, operativnom nivou i razmjenu planova, znanja i iskustava između dvije strane.

- Tokom sastanka je bilo govora i o mogućnostima unapređenja saradnje u drugim oblastima saobraćaja, čime bi se dodatno podstaklo jačanje regionalne saradnje i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, zaključuje se u saopštenju.

komentari (0)