Pejčinović Burić: Srebrenica je ožiljak koji nikada neće zacijeliti

BiH 11.07.2022, 12:42 11.07.2022, 12:51
Pejčinović Burić: Srebrenica je ožiljak koji nikada neće zacijeliti
© AA

Srebrenica je ožiljak koji još uvijek ne zacjeljuje i nikada neće zacijeliti, poručila je glavna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić u obraćanju na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Ne postoje dva rata, ne postoje dva ista rata. Uzroci, sukobi i posljedice uvijek variraju. Ali svaka nosi patnju, bol i tugu. Ipak, neki zločini su toliko strašni da su obilježeni u našoj savjesti. Okupili smo se danas ovdje kako bi odali počast neizmjernoj patnji žrtava i njihovih obitelji koje su izgubile svoje najmilije. Njihova bol i patnja su stvarni. Zato se trebamo i moramo sjećati Srebrenice. To je naš zalog za budućnost", rekla je Pejčinović Burić, prenosi AA.

"Ono što se dogodilo u ovoj zemlji prije 27 godina šokiralo je naš kontinent i cijeli svijet. Evropljani su se nadali i mnogi su mislili da se ova vrsta zvjerstava ne može više desiti ovdje, da su zločini ove vrste dio prošlosti, ali pogriješili su", kazala je Pejčinović Burić te dodala:

"Do nas je da učinimo ono što možemo da bismo spriječili da naša društva počnu da se kreću tako užasnom putanjom. Ono što je učinjeno nažalost ne može da se preokrene. Genocid koji se desio u Srebrenici je činjenica", istakla je čelnica Vijeća Evrope, te poručila da je vrlo važno da se ljudi u Bosni i Hercegovini nastave kretati naprijed i da budu zajedno, što je u interesu svake od zajednice u zemlji.

Naglasila je da Vijeće Evrope već godinama podržava Bosnu i Hercegovinu na tom putu.

"Moramo nastaviti raditi svi zajedno i moramo težiti zajedničkoj budućnosti u kojoj će biti mjesta za sve", rekla je Pejčinović Burić.

Na kraju je istakla da je "Srebrenica ožiljak koji još uvijek ne zacjeljuje i nikada neće zacijeliti".

"Umjesto toga, podsjeća nas na užase koja su ljudska bića spremna počiniti, ali i na našu opredjeljnost i odlučnost da se više nikada ne smiju ponoviti."

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 50 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine.

komentari (0)