Požar u Neumskom zaleđu: Vatra gori na planini Žaba, daleko od kuća

BiH 04.08.2022, 14:20
Požar u Neumskom zaleđu: Vatra gori na planini Žaba, daleko od kuća
© AA

Još uvijek je aktivan požar na području Neuma. Nakon što je plamen ugašen na dugačkoj liniji prema Hutovu na jednoj, i Hotnju i Zelenikovcu na drugoj strani Zaleđa, helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od ranog jutra gase vatru na vrhu planine Žaba.

"Jutros ili noćas je došlo do smirivanja stanja na Zelenikovcu, tamo gdje je izgledalo da će se požar prošiti do naseljenog mjesta. Sinoć je stigao helikopter Oružanih snaga BiH te se na jednom dijelu spriječilo širenje. Jutros je aktivno na Žabi, gašenje je u toku, i nadamo se da će to tokom dana biti stavljeno pod kontrolu ili ugašeno", izjavio je načelnik Općine Neum Dragan Jurković, piše AA.

Sretan je zbog djelovanja helikoptera, jer to je jedini način da se ugasi vatra u određenim dijelovima Neumskog zaleđa.

"Teren je nepristupačan i ljudi nažalost ne mogu doći do plamena na određenim lokalitetima. Jako velika površina je opožarena. Nismo mogli vjerovati da se to tako brzo može proširiti. Indicije su da je uzrok ljudski faktor te se nadam da će nadležne službe pronaći krivca", dodao je Jurković.

U ovom trenutku nije ugrožen nijedan stanovnik Neuma niti bilo koji objekat.

"Kuće nisu ugrožene. Još uvijek je moramo nadzirati, jer je vjetar pojačan. Otvoreni plamen trenutno je samo na Žabi i to gase dva helikoptera Oružanih snaga BiH. Trenutno imamo dvije ekipe na požarištu", kaže šef Odjela za vatrogastvo Općine Neum Marko Tapalović.

Anti Obadu iz Prapratnice požar je odnio kompletan maslenik, koji je bio značajan izvor prihoda za njegovu porodicu. Nada se nadoknadi štete, žaleći što je ikako došlo do požara.

"Krenulo je iz Graca i za tri ili četiri sata došlo je u moj maslenik i produžilo se prema kućama. Zahvaljujući vatrogascima, kuće nisu stradale. Štete su velike. Imamo 70 ili 80 uništenih stabala. Masline su u plamenu pocrnile i one će uskoro otpasti pa ih već na zimu moram pilati. Nakon toga će se pojaviti nove mladice. Vjerujem da će nam vlasti izmiriti štetu", rekao je Obad.

O ukupnim razmjerama štete u ovom trenutku nezahvalno je govoriti, kazali su nam u Općini Neum. Najavili su da će se uskoro vjerovatno proglasiti stanje prirodne nesreće, a kasnije i zatražiti pomoć sa viših nivoa vlasti, kako bi se obeštetili oštećeni.

komentari (0)