Podžić ocijenio pozitivnim susrete u Crnoj Gori, Srbiji i Austriji: U Austriji potpisana deklaracija o saradnji

BiH 17.09.2021, 10:41 17.09.2021, 10:49
Podžić ocijenio pozitivnim susrete u Crnoj Gori, Srbiji i Austriji: U Austriji potpisana deklaracija o saradnji
© FENA

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić danas je ocijenio pozitivnim nedavne bilateralne susrete u Crnoj Gori i Srbiji, kao i regionalni skup ministara odbrane zemalja zapadnog Balkana u Austriji.

Konstatovano je, kako je naveo, da se školovanje i pomoć oružanih snaga BiH i Crne Gore dobro realizira, te da resorma ministarstva dviju zemalja imaju vrlo dobre odnose.

Dodao je da je sa zodovoljstvom prihvatio nove oblike saradnje koje je predložilo Ministarstvo odbrane Crne Gore, kao i podršku iskazanu za put BiH ka članstvu u NATO-u.

Podžić je naveo da je sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem razgovarao o predstojećoj vježbi "Manjača 21", za koju se nada da neće biti otkazana zbog epidemiološke situacije.

Istakao je da su se usaglasili da postoje pitanja oko kojih nikada neće biti jedinstvenog stava, poput genocida u Srebrenici ili pružanja utočišta u Srbiji osumnjičenim za ratne zločine dok pripadnike Armije BiH hapse pri prelasku granice.

- Suglasili smo se da pravosudnim institucijama treba ostaviti da se bave stvarima iz naše bliske prošlosti a da se mi okrenemo prijetnjama kojima moramo pristupati zajedničk, kazao je Podžić.

Naglasio je da je na skupu ministara odbrane zemalja zapadnog Balkana u Austriji potpisana deklaracija o saradnji tih zemalja, te razmatrani novi oblici saradnje, javlja FENA.

Također, precizirao je da je predstavnik Evropske agencije za odbrambenu saradnju informirao ministre o tome dokle se stiglo na putu formiranja neke nove evropske vojske.

komentari (0)