Počinje medijska kampanja "Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!"

BiH proteklih godina bilježi porazne podatke kada riječ o sigurnosti na cestama, posebno zbog smrtno stradalih i teško povrijeđenih osoba

BiH 28.03.2023, 14:24 29.03.2023, 15:28
Počinje medijska kampanja "Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!"
© AA

Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine predstavilo je danas u Sarajevu, medijsku kampanju "Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!", kojom se nastoji smanjiti broj saobraćajnih nesreća na cestama i ukazati na rizike korištenja mobitela tokom vožnje.

Kako piše Anadolija, kampanju će provoditi Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u saradnji sa operaterima BH Telecomom i HT Eronetom od 02. do 30. aprila.

Prema podacima Federalnog ministarstva, BiH proteklih godina bilježi porazne podatke kada riječ o sigurnosti na cestama, posebno zbog smrtno stradalih i teško povrijeđenih osoba u nesrećama. Cilj kampanje su ponajviše mlade osobe koje, prema istraživanjima, najviše koriste mobilni telefon u vožnji.

Kampanja će biti promovisana na više od 20 bilborda, svim lokalnim radio stanicama, portalima i na društvenim mrežama.

Inače, u saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini u 2021. godini, život je izgubilo 255 osoba, a prema nepotpunim statističkim podacima u 2022. godini taj broj povećan na 260. Na putevima u Bosni i Hercegovini 2022. zabilježeno je oko 30.000 saobraćajnih nesreća čiji su najčešći uzroci prekoračenje brzine i prisustvo alkohola u organizmu.

komentari (0)