Položeno cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači: Državu moramo čuvati i biti ponosni na nju

- Delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću

BiH 01.03.2022, 10:56
Položeno cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači: Državu moramo čuvati i biti ponosni na nju

Delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i minutom šutnje, te polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću. 

Među prisutnima su bili i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić je istakao da je prije 30 godina na referendumu donesena odluka o proglašenju nezavisnosti BiH i da su potom uslijedili agresija i velike žrtve položene u temelje ove države.

- Ovog dana se trebamo sjetiti naših drugova, koji leže na ovom mezarju i mezarjima i grobljima širom BiH. Postoji jedna moralna obaveza svih nas, nije to politička već moralna obaveza da se nikada nikad ne smije izdati ova zemlje, niti prepustiti njenim neprijateljima, kazao je Komšić.

Ističući kako se država mora čuvati, Komšić je čestitao svim građanima BiH Dan nezavisnosti i dodao da trebaju biti ponosni na nju.

Član Predsjedništva BiH Džaferović također je čestitao građanima BiH praznik Dana nezavisnosti i istakao da je ovo prilika da se sjeti onih koji su najzaslužniji i koji su svoje živote dali za slobodu, cjelovitost i nezavisnost ove države.

- Cjelovita Bosna i Hercegovina je naša sloboda. Trebamo da se nastavimo boriti za Bosnu i Hercegovinu za koju su se borili i najbolji sinovi ove zemlje. Radimo to proteklih 30 godina. Postoje snage koje nas u tome sprečavaju, ali napravili smo mnoge iskorake i to još uvijek nije ono za šta su se najbolji sinovi ove zemlje borili. To je tako zato što postoje opstrukcije i retrogradne ideje koje su u ratu poražene, ali danas u miru političkim sredstvima pokušavaju realizirati što ni u ratu nisu mogli. Moja im je poruka s Kovača da se kane čorava posla, nikada u tome neće uspjeti. BiH je velika ideja. Mnogo su se veći igrači razbili od BiH i završili u Haagu na smetljištu historije i tako će završiti i ovi koji danas pokušavaju da atakuju na BiH, kazao je Džaferović.

Naglasivši da je želja za cjelovitom i nezavisnom BiH normalna ideja koja se ne može poraziti, Džaferović je kazao da je u interesu svih građana da se poštuje 1. mart i da se obilježava kao Dan nezavisnosti.

Čestitku građanima BiH povodom Dana nezavisnosti uputio je i Izetbegović.

- Čestitam 30 godina slobode. Sloboda je najbitnija stvar za narod i državu. Odbranili smo i odbranit ćemo slobodu. Unatoč problemima koje imamo u Bosni i Hercegovini, ona jeste sigurna i stabilna zemlja, poručio je Izetbegović.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum - 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu, piše AA. 

komentari (0)