Popuna Doma naroda Parlamenta FBiH: Brojne delegate odredit će izvlačenje iz "šešira" i sreća

Naime, od ukupno 80 delegata koliko prema novim odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno amandmanima na Ustav FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt broji Dom naroda Parlamenta FBiH, do sada je izabrano njih svega 17

BiH 07.12.2022, 09:18
Popuna Doma naroda Parlamenta FBiH: Brojne delegate odredit će izvlačenje iz "šešira" i sreća
© AA

Iako su istekli svi rokovi za uspostavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, proces popunjavanja ni nakon skoro 40 dana nije okončan, piše Anadolija.

Naime, od ukupno 80 delegata koliko prema novim odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno amandmanima na Ustav FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt broji Dom naroda Parlamenta FBiH, do sada je izabrano njih svega 17.

U Dom naroda Parlamenta FBiH tako je do sada izabrano po šest Bošnjaka i Hrvata, četiri delegata iz srpskog naroda i samo jedan iz ostalih.

Proces, i to nepotpun, jer nisu mogli biti izabrani svi delegati, okončan je do sada u Tuzlanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

Iz samo ova tri kantona već nedostaju četiri delegata koji će se morati tražiti u drugim kantonima, gdje među izabranim zastupnicima ima nedostajućih predstavnika konstitutivnih naroda i ostalih.

Tako će se sistemom preraspodjele birati nedostajući delegat srpskog naroda, jer ga nije bilo moguće izabrati iz Tuzlanskog kantona, jedan iz bošnjačkog naroda, jer nije izabran iz Zapadnohercegovačkog kantona, te dva delegata iz ostalih, kojih nije bilo moguće izabrati u Zapadnohercegovačkom, odnosno Posavskom kantonu.

No, sistem preraspodjele mandata po kantonima započet će tek nakon što Centralna izborna komisija BiH okonča prvi krug dodjele mandata u svih deset kantona. A, taj proces traje.

Naime, proces izbora delegata komplikuje i usporava sistem žrijebanja kandidata, odnosno takozvano izvlačenje iz "šešira", zbog identičnog broja glasova kandidatskih listi. CIK BiH prvo mora konstatovati takvo stanje, pa tek onda odrediti i zakazati javno žrijebanje.

Tek nakon što se to desi, odnosno nakon što se obavi proces žrijebanja, utvrđuju se rezultati izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH iz kantona.

A, takav proces već je proveden za jednog kandidata iz bošnjačkog naroda u Tuzlanskom kantonu.

Danas, u srijedu, obavlja se žrijebanje za čak pet kandidata za dodjelu mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz svega dva kantona - Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Tako će "šešir" odrediti ko će biti jedan delegat hrvatskog naroda i dva iz srpskog naroda iz HNK-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao i dva delegata iz hrvatskog naroda iz SBK-a u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Žrijebanje u narednim danima, prije utvrđivanja rezultata, očekuje i Kanton Sarajevo, kao i Kanton 10 (Livanjski).

I iz ta dva kantona žrijebat će se delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH, i to jedan iz ostalih u Kantonu Sarajevo, odnosno jedan mandat iz bošnjačkog naroda iz Kantona 10 (Livanjskog).

Tako će u samo pet kantona - Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10 (Livanjskom) - sreća, odnosno "šešir" odrediti ko će biti čak osam delegata.

Time se u velikoj mjeri u pitanje dovodi demokratičnost procesa izbora koji podrazumijeva da čak i delegat koji je izabran na posredan način uživa adekvatnu podršku kantonalnih zastupnika, a ne da u tom procesu presuđuje sreća.

A, takvih procesa, kao i procesa preraspodjele mandata bit će i u preostala tri kantona u FBiH - Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, ali i Bosanskopodrinjskom kantonu.

Drugi krug, sistem preraspodjele mandata dovest će samim tim u veliki disbalans zastupljenost delegata iz konstitutivnih naroda i ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH između kantona u Federaciji BiH.

Tako će se desiti da se većina delegata izabere iz svega nekoliko kantona u FBiH što je također sistem manjkavosti demokratičnosti i ravnomjerne raspodjele uticaja u Federaciji BiH po kantonima.

To će biti izraženije i zbog činjenice da će i nakon drugog, biti najvjerovatnije potreban treći krug popune Doma naroda Parlamenta FBiH i to sa kandidatskih lista stranaka iz neizabranih kandidata po kantonima, posebno u slučaju popune Kluba srpskih delegata i onih iz ostalih.

komentari (0)