Posmrtni ostaci 30 srebreničkih žrtava suzama i molitvama ispraćeni iz Visokog

Članovi porodica i građani odali su počast i s velikom tugom ispratili kamion s tabutima žrtava genocida u Srebrenici, najvećeg zločina na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata

BiH 09.07.2023, 10:59 10.07.2023, 12:36
Posmrtni ostaci 30 srebreničkih žrtava suzama i molitvama ispraćeni iz Visokog
© AA

 Posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici, položenih na 30 tabuta, suzama i molitvama ispraćeni su jutros iz Visokog na put do svog posljednjeg počivališta, Memorijalnog centra u Potočarima, gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop. 

Prije polaska ispred visočkog preduzeća "Gradska groblja“, porodice žrtava i građani, učenjem odlomaka iz Kur'ana, molitvama i polaganjem cvijeća na kamion s tabutima, prekriven zastavom BiH, odali su počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, genocida u kojem su jedinice pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice ubile više od osam hiljada Bošnjaka.

Predviđeno je da se kamion s posmrtnim ostacima na putu prema Potočarima, kratko zadrži ispred zgrade Predsjedništva BiH u 12 sati, potom zaustavi i kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.- 1995, kao i pored pijace Markale. Tabuti žrtava genocida bi u Potočare trebala stići danas u popodnevnim satima, dok će u utorak, 11. jula, biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop, piše AA. 

- Tuga ali i radost zbog pronlaska najmilijih -

Na ispraćaju jutros u Visokom bio je i Sadik Selimović, koji će ove godine u Potočarima ukopati svog trećeg brata, Sabahudina. Na pitanje kako se danas osjeća, Selimović je kazao kako su osjećaji pomiješani.

"Osjećaji su pomiješani. Na jedan momenat naiđe neki osjećaj zadovoljstva, svjestan da sam ga pronašao kompletnog i da će konačno naći smiraj. Potom dođe neki osjećaj tuge znajući da je ovo posljednji put. Nadam se da će poslije dženaze doći do nekog olakšanja i zatvaranja nekog kruga u životu jer će postojati bratov nišan", poručio je Selimović.

Visočanin Ibrahim Jašarević kazao je kako svake godine bude na ispraćaju srebreničkih žrtava u Visokom, pa tako i ove. "Ko nije ovo doživio on i ne zna kakva je to bol. Ja sam doživio smrt sina, poginuo je 1993. Ali ovo je zaista teško, ko nije doživio teško može znati", rekao je Jašarević.

Dodao je kako je poražavajuće da se i danas, skoro 30 godina kasnije, genocid i dalje negira.

"Ko negira genocid on je van pameti", poručio Jašarević.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je kako su posmrtni ostaci većine žrtava koje će ove godine pronaći smiraj u Potočarima ekshumirani godinama unazad.

"Neke od žrtava čak davne 1998. godine. Porodice jednostavno do ove godine nisu smogle snage da ukopaju jer se radi o malom broju dijelova skeleta koji su do sada pronađeni. Samo u dva slučaja imamo posmrtne ostatke žrtava koje su ekshumirane tokom prošle 2022. godine. Od 30 žrtava ove godine imamo samo dva kompletna skeleta“, kazala je Fazlić.

Dodala je također kako 12. jula počinje i reekshumacija a ove godine biće otvoren 71 mezar u Potočarima.

Amor Mašović, čovjek koji je dugi niz godina radio na poziciji predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i postao simbol potrage za onima koji su nestali tokom rata u Bosni i Hercegovini, kazao je kako je sama činjenica da se danas, 28 godina nakon genocida, nalazimo na ovom mjestu svjedoći kakva je monstruoznost ovih zločina.

"Činjenica je da se 28 godina skriva istina i da se skrivaju masovne grobnice. Nema zaista garancije da ono što se dešavalo u nekoliko mjeseci nakon jula 1995, i dan danas ne deševa, da se izmještaju primarne grobnice. Možda ne one koje sadržavaju stotine tijela jer bi to danas bilo teško logistički prikriti od očiju javnosti“, kazao je Mašović.

- Najmlađa žrtva Elvir Salčinović

Na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano 30 žrtava: Alić (Omer) Džemail, rođen 1962., Aljić (Zildžija) Mevlid, rođen 1957., Avdić (Mujo) Halil, rođen 1975., Džanić (Tajib) Esad, rođen 1968., Đozić (Edhem) Semir, rođen 1977., Esmić (Meho) Mujo, rođen 1940., Garaljević (Mehmed) Sakib; rođen 1971., Gerović (Mahmut) Mehmed, rođen 1945., Halilović (Ahmet) Ahmedin, rođen 1976., Hodžić (Ismet) Senid, rođen 1975., Ibrahimović (Abid) Sabid, rođen 1974., Ibrahimović (Haso) Hasib, rođen 1946., Ibrić (Šemso) Šaban, rođen 1935., Jahić (Huso) Ređo, rođen 1935., Klempić (Alija) Esed, rođen 1979., Lemeš (Avdija) Zuhdija, rođen 1949., Mehinović (Ibro) Idriz, rođen 1950., Mekanić (Junuz) Mustafa, rođen 1979., Mujanović (Šećan) Vejsil, rođen 1943., Mujanović (Vejsil) Hasib, rođen 1965., Mujić (Idriz) Himzo, rođen 1959., Muminović (Mumin) Nezir, rođen 1930., Musić (Demir) Bekir, rođen 1972., Riđić (Šaćir) Ekber, rođen 1972., Salčinović (Turabija) Elvir, rođen 1980., Selimović (Bajro) Sabahudin, rođen 1964., Selimović (Ševko) Nisad, rođen 1976., Smajlović (Omer) Hasan, rođen 1959., Tabaković (Hajro) Rifet, rođen 1966., Zukić (Ibrahim) Husein, rođen 1932.

Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine jeste Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana jeste Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

komentari (0)