Postavljeni bilbordi sa portretima boraca Armije i MUP-a RBiH uz poruku: I ja sam branio BiH

BiH 03.08.2022, 10:44 03.08.2022, 10:49
Postavljeni bilbordi sa portretima boraca Armije i MUP-a RBiH uz poruku: I ja sam branio BiH
© Fond Memorijal KS

U okviru manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022" realizovan je projekat foto i video dokumentovanja pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Iz "Fonda Memorijala KS" saopšteno je da je fotograf Velija Hasanbegović je uradio seriju portreta u crno bijeloj tehnici.

"U objektivu aparata učesnici svjedoče svojim životnim biografijama zašto su stali u odbranu svoje domovine. Na fotografijama je istaknuto: I JA SAM BRANIO BiH. Sa svakim borcem urađen je i video intervju koji nas obavezuje na sjećanje i podsjeća nas na odgovor 'Zašto smo se borili'", navodi se u saopštenju, prenosi AA.

Serija portreta postavljena je na bilborde u 21 gradu širom Bosne i Hercegovine.

"Među nama žive heroji - oni koji su žrtvovali sebe za naš opstanak, za našu slobodu, ponos, čast, za Domovinu! Bosnu i Hercegovinu branile su i majke ispraćajući sinove, supruge ispraćajući muževe, sestre braću, djeca odvajajući se od svojih očeva, i svi su oni zajedno podnosili žrtvu za svoju zemlju", navode iz "Fonda Memorijala KS.

Dodaju da "najveća zasluga našeg opstanka pripada naizgled neprimjetnim herojima, borcima i borkinjama, onim najboljim među nama, koji su svoje živote dali u službu najčasnije borbe Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine".

"Oni su naše čudo bosanskog otpora koji se čuo do neba! Svima vama, zbog kojih opstajemo i živimo, na svom kućnom pragu, u svojoj Domovini poručujemo: Hvala vam za slobodu, hvala vam za vašu borbu!", istakli su iz "Fonda Memorijala KS".

Tradicionalna manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022", koja se održava 22. godinu zaredom, počela je 19. jula, a traje do 15. augusta.

komentari (0)