Pravni tim Ejupa Ganića podnio krivičnu prijavu protiv Kajganića, Tadić i Salihovića

- Iz pravnog tima Ejupa Ganića navode kako su prijavljeni u svojstvu tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zloupotrijebili svoje funkcije i svjesno opstruirali istragu u predmetu "Dobrovoljačka", odnosno krivičnom predmetu Ejup Ganić i dr, poduzimajući radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije iskorištavanjem svog službenog položaja

BiH 21.06.2022, 09:54
Pravni tim Ejupa Ganića podnio krivičnu prijavu protiv Kajganića, Tadić i Salihovića
© AA

Pravni tim Ejupa Ganića podnio je 20. juna Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Milanka Kajganića, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordane Tadić, tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i Gorana Salihovića, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja krivičnog djela "zloupotreba položaja ili ovlašćenja" iz člana 383. i krivičnog djela "nesavjestan rad u službi" iz člana 387. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Protiv navedenih tužilaca će iz istih razloga biti podnešene i disciplinske prijave Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. 

U informaciji, koju je medijima proslijedio advokat Senad Pećanin iz pravnog tima Ejupa Ganića, navodi se kako su prijavljeni ovom krivičnom prijavom, u svojstvu tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zloupotrijebili svoje funkcije i svjesno opstruirali istragu u predmetu "Dobrovoljačka", odnosno krivičnom predmetu Ejup Ganić i dr, poduzimajući radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije iskorištavanjem svog službenog položaja.

Podnosilac prijave vjeruje da će Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo detaljno ispitati navode prijave i poduzeti sva svoja zakonom propisana ovlaštenja u cilju utvrđivanja tačnosti njenih navoda, piše AA. 

Kao osnov ove prijave navodi se nepostupanje glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, prijavljenih lica, po odluci koju je sačinio tužilac Tužilaštva BiH MIrza Hukeljić broj: AP-4/12 od 12. jula 2016. godine kojom su odbačene/odbijene kao neosnovane pritužbe oštećenih lica u predmetu “Dobrovoljačka”. Svako od prijavljenih lica, tužitelji Salihović, Tadić i Kajganić, je odbilo da prihvati nacrt te odluke i, iz njima poznatih razloga, prihvatilo pritužbe oštećenih lica zbog čega je nastavljeno vođenje istrage u ovom krivičnom predmetu, što je dana 26. aprila 2022. godine rezultiralo podizanjem optužnice protiv podnosioca prijave i još devet optuženih lica.

Podnosilac prijave smatra također da je Tužilaštvo BiH u ovom krivičnom predmetu postupalo nezakonito što će biti predmet utvrđivanja u postupku po ovoj prijavi.

Napomenuto je da je ova prijava rezultat nezakonitog rada Tužilaštva BiH, čiji rad je u više navrata od strane različitih međunarodnih institucija ocijenjen kao manjkav i neučinkovit.

komentari (0)