Predstavnički dom PSBiH bez saglasnosti o inicijativi za suspenziju carinskih stopa na naftu

Naime, inicijativa je imala opću, ali ne i entitetsku većinu iz Republike Srpske, zbog čega je upućena Kolegiju na usaglašavanje

BiH 27.06.2022, 12:25
Predstavnički dom PSBiH bez saglasnosti o inicijativi za suspenziju carinskih stopa na naftu
© AA

 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu da se zaduži Vijeće ministara BiH da privremeno suspenduje carinske stope na naftu i naftne derivate. 

Inicijativu je predložio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH zabrinut, kako je istakao, stalnim rastom cijena nafte i naftnih derivata, a da pri tome nema adekvatne reakcije kako bi se pomoglo u prevazilaženju aktuelnog stanja u Bosni i Hercegovini po tom pitanju.

Naime, inicijativa je imala opću, ali ne i entitetsku većinu iz Republike Srpske, zbog čega je upućena Kolegiju na usaglašavanje.

Kako je pojasnila šefica Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković - Bursać poslanici te stranke iz RS-a podržavaju inicijativu koju je usvojila Narodna skupština RS-a, a kojom se traži smanjenje stope PDV-a i ukidanje akciza na gorivo kojim bi se pomoglo stanovništvu u prevazilaženju poskupljenja.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio ni inicijativu kojom Predstavnički dom PS BiH poziva Dom naroda PS BiH na hitno usvajanje izmjena Zakona o PDV-u i akcizama kojim bi se smanjili nameti na građane, odnosno bar donekle anulirala poskupljenja.

Ni ovaj prijedlog nije imao entitetsku većinu poslanika iz RS-a, piše AA. 

Inicijativu su predložili zastupnici Saša Magazinović i Branislav Borenović.

komentari (0)