banner17

banner18

Premijera filma "Crtica prošlosti": Kako je nastao Internacionalni univerzitet u Sarajevu

Dokumentarac obuhvata detaljnu, hronološki ispričanu avanturu u koju su se, po završetku rata u Bosni i Hercegovini, upustili turski i bh. privrednici kako bi osnovali prvi univerzitet međunarodnog karaktera u BiH

BiH 17.03.2023, 17:54 17.03.2023, 18:10
Premijera filma "Crtica prošlosti": Kako je nastao Internacionalni univerzitet u Sarajevu
© IUS

Pred mnogobrojnom publikom i zvanicama večeras je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) upriličena premijerna projekcija dokumentarnog filma „Crtica prošlosti – Priča o osnivanju“, filma koji govori o osnivanju IUS-a kojeg su osnovali turski i bh. poduzetnici 2004. godine u Sarajevu.

Univerzitetskoj premijeri filma autora profesora Muhammeda Yasira Goza i koautora Kayhana Gula prisustvovali su brojni gosti iz Turkiye i Bosne i Hercegovine.

Film koji je urađen u koprodukciji Odsjeka za vizualne umjetnosti i komunikacijski dizajn IUS-a i Balkan Newsa sniman je u Sarajevu i Istanbulu. Dokumentarac obuhvata detaljnu, hronološki ispričanu avanturu u koju su se, po završetku rata u Bosni i Hercegovini, upustili turski i bh. privrednici kako bi osnovali prvi univerzitet međunarodnog karaktera u BiH.

Uz intervjue ključnih ljudi koji su osnovali IUS: prof. dr. Nevzat Kor, prof. dr. Veysel Eroglu, prof. dr. Numan Kurtulmus, prof. dr. Asif Šabanović, Hasan Topaloglu, Šaban Erden, Fahrudin Rizvanbegović i drugi, u filmu je prikazan do sada neobavljen autentični arhivski materijal.

Svečanoj premijeri prisustvovao je predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja SEDEF Hasan Topaloglu, predsjednik Upravnog odbora IUS-a prof. dr. Sevgi Kurtulmuš sa članovima Upravnog odbora, rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yildirim, članovi i profesori univerziteta, studenti i drugi gosti.

Cilj filma je predstaviti ideju o osnivanju IUS-a, poteškoće i prepreke kojih je bilo na tom putu, tadašanja očekivanja, sve do pozicije univerziteta koji je danas među najboljima na Balkanu.

Sve to iz ugla onih koji ga i osnovali, kaže autor filma Muhammed Yasir Goz.

 - Ispričali smo priču na način da je publika lično doživi. Kao rezultat toga, vjerujem da će nam uspostavljanje IUS-a omogućiti da preispitamo, ne samo ulogu IUS-a u oblasti obrazovanja već i kulturnu, ekonomsku i sociološku ulogu koju ima između Bosne i Hercegovine i Balkana, s jedne, i Turkiye sa druge strane, rekao je Goz.

Zašto naziv „Crtica prošlosti“?

- Obrazovni život čovjeka počinje povlačenjem crtice u prvom razredu osnovne škole. Vremenom se ove linije pretvaraju u slova i riječi i postaju jedan od najvećih faktora u čovjekovoj budućnosti. Ovu metaforičku crtu željeli smo pripisati osnivanju obrazovne institucije i prvim koracima u obrazovanju u Bosni i Hercegovini prije 20 godina. Iz tog razloga smo imali za cilj da ljudima vizuelno pokažemo kako i pod kojim uslovima je ova linija povučena u prošlosti, kakva je danas i u kojoj je fazi, rekao je autor Goz.

Hasan Topaloglu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja SEDEF i jedan od osnivača IUS-a podsjetio je da je priča o osnivanju IUS-a počela krajem '90-tih, univerzitet je dobio dozvolu za osnivanje 2003., a 2004. je zvanično primio prve studente.

- U filmu su, korak po korak, objašnjene poteškoće koje su se pojavile pri osnivanju univerziteta. Šta smo doživjeli, šta je urađeno, šta se htjelo uraditi, u koje svrhe je uopće nastala ideja o osnivanju, sve je to ovaj film. Vjerujem da je svjedočanstvo prošlosti lijepo objašnjeno. Priča o ovom univerzitetu bit će predstavljena budućim generacijama, rekao je Topaloglu.

IUS je jedna od vodećih visokoškolskih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini koji je, kroz skoro 20 godina svog postojanja, uspio održati temeljne vrijednosti osnivača univerziteta: kvalitet, odgovornost, bogatstvo različitosti, saradnja, pouzdanost.

komentari (0)