Priča o Benjaminu odjeknula u Turkiye, dječaka obišao turski ambasador Girgin

Ambasador Girgin posjetio je Benjamina upravo na mjestu gdje prodaje čaj prolaznicima na Dobrinji

BiH 16.02.2023, 11:41
Priča o Benjaminu odjeknula u Turkiye, dječaka obišao turski ambasador Girgin
© AA

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin obišao je 12-godišnjeg dječaka Benjamina Mehanovića, koji u Sarajevu prodaje čaj kako bi prikupio pomoć žrtvama zemljotresa u Turkiye i Siriji, javlja Anadolija.

Priča o dječaku Benjaminu, učeniku sedmog razreda Osnovne škole "Skender Kulenović" na Dobrinji u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji prodaje čaj na svom malom štandu na trgu i na taj način sakuplja novac za pomoć zemljotresom pogođenim područjima, obišla je regiju, a humani gest mladog Sarajlije odjeknuo je i u turskim medijima.

Ambasador Girgin posjetio je Benjamina upravo na mjestu gdje prodaje čaj prolaznicima na Dobrinji.

Girgin je zahvalio Benjaminu za sav trud koji ulaže kako bi pomogao stradalima u zemljotresu. Zahvalio je i njegovoj majci Amri, koja je također bila prisutna, prvenstveno zbog toga što je, kako je rekao, odgojila dijete koje je danas primjer svojim vršnjacima.

Ambasador Girgin je, nakon što je kupio čaj na Benjaminovom štandu, dječaku uručio i poklon, nakon čega su se zajedno fotografisali sa zastavama Bosne i Hercegovine i Turkiye.

Majka Amra kazala je novinaru Anadolije kako je ponosna na svog sina, ali kako je ovaj njegov gest nije nimalo iznenadio, jer je „njen Benjo uvije bio osjećajan i uvijek je želio pomoći drugima“.

- Vjerujte suzdržavam se da ne zaplačem, kazala je ponosna majka Amra Mehanović, napominjući kako joj je veoma bitno što će Benjamin ovim korakom potaknuti drugu djecu da učestvuju u akcijama pomoći.

- Djeca imaju to u sebi, samo ih malo treba potaknuti, kazala je Mehanović.

Na kraju je zahvalila je i ambasadoru Girginu na posjeti.

Koliko je priča o Benjaminu odjeknula i u Turkiye, potvrđuje i to da je ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu jučer, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Ankari, također zahvalio 12-godišnjem dječaku na trudi koji ulaže da pomogne nastradalima u zemljotresu.

- Sve na stranu, vidimo ljubav, vidjeli ste u vijestima, rekao je Cavusoglu podsjećajući na priču Agencije Anadolija (AA) iz Sarajeva koju su preuzeli turski mediji, „naš 12-godišnji brat Benjamin Mehanović na ulici prodaje čaj i skuplja pomoć i želim da mu se zahvalim“.

komentari (0)