Protest Saveza samostalnih sindikata BiH: Zahtjeva se minimalna plata od 1.000 KM

Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH, je kazao kako podržavaju poslodavce koji implementiraju plate od 1.000 KM i podržavaju poštene poslodavce koji razumiju potrebe i interese radnika

BiH 24.06.2021, 12:38 24.06.2021, 12:50
Protest Saveza samostalnih sindikata BiH: Zahtjeva se minimalna plata od 1.000 KM
© AA

U Sarajevu se danas održao protest Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine kojim se traži usvajanje Zakona o minimalnoj plati u FBiH a kojim će se garantovati minimalna plata u FBiH u iznosu od 1.000 KM. 

Protest je počeo ispred sjedišta Udruženja poslodavaca FBiH, akon čega su se učesnici zaustavili ispred Parlamenta, a potom se uputili prema Vladi FBiH. Osim Zakona o minimalnoj plati traže se i izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH. 

Prema pisanjima AA zatraženo je i da se pristupi, u skladu sa Zakonom o radu, potpisivanju granskih kolektivnih ugovora, uveže radni staž svim radnicima kojima to do sada nije učinjeno i implementira Zakon o zaštiti na radu FBiH i radnicima osiguraju sigurna i bezbijedna radna mjesta. 

Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH, kazao je kako je problem nepostojanje minimalne plate u FBiH.

- Jedino u Federaciji nije definisana, u svim zemljama Evrope jeste. Mi tražimo 1.000 KM. Pokušava nam se podvaliti priča o 600 KM. Ovi ljudi šalju jasnu poruku i Vladi i poslodavcima 'nek njihova djeca rade za 600 KM, mi hoćemo 1.000 KM, rekao je Šatorović.

Dodao je kako građani, članovi sindikata traže minimalnu platu od 1.000 KM i istrajat će na tome.

- Mi ovdje imamo tačno 100 ljudi, u skladu s epidemiološkim mjerama. Došli su iz svih dijelova Federacije BiH, svih grana i djelatnosti, čak i onih sindikata čiji su predstavnici potpisali platformu, sramnu platformu o nenapadanju, platformu kojom ne smiju iskazati bilo kakav zahtjev dok im poslodavac ne odobri da je taj zahtjev ispravan, rekao je Šatorović.

Šatorović je kazao kako podržavaju poslodavce koji implementiraju plate od 1.000 KM i podržavaju poštene poslodavce koji razumiju potrebe i interese radnika.

komentari (0)