Prva generacija maturanata Internacionalne Gimanzije Sedef: Spremni koračaju dalje u svom životu

Internacionalnu Gimnazija Sedef osnovala je Fondacija za razvoj i obrazovanje Sedef, koja je osnovana 2001. godine.  Škola djeluje u okviru Internacionalnog Univerziteta Sarajevo i nudi inovativne metode usvajanja znanja sa naglaskom na akademsko učenje...

BiH 15.06.2021, 15:49 15.06.2021, 21:31
Prva generacija maturanata Internacionalne Gimanzije Sedef: Spremni koračaju dalje u svom životu
© Yunus Demirbaş/Balkan News

Internacionalna Gimnazija Sedef danas je na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, ispratila prvu generaciju maturanata. Njih deset danas su krenuli novim putem u ostvarivanje svojih snova i po nova znanja.Ceremoniji je prisustvovao Ahmet Yıldırım, rektor Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, Enes Đozić, direktor Internacionalne Gimnazije Sedef te nastavno osoblje i učenici. 

- Danas se održala prva svečana promocija maturanta Internacionalne Gimnazije Sedef, inače gimnazija djeluje pod okrljem Fondacije za razvoj obrazovanja Sedef. Dočekali smo da škola iznjedri svoju prvu generaciju maturanata i danas smo se potrudili da to, zaista, bude upečatljivo i da to bude nešto što će roditelji i maturanti pamtiti, a da mi kao nastavnici i osoblje škole damo sve od sebe i priredimo to na najbolji način, kazala je Selma Pljevljak, koordinatorica Cambridge programa Internacionalne Gimanzije Sedef.

Internacionalna gimnazija Sedef osnovana je 2017. godine i, prema riječima Pljevljak, svake godine broji veći broj učenika. Ova gimanzija danas broji više od 70 učenika a na danas održnoj svečanoj promociji iz svojih okrilja ispratili su deset maturanata.

- Oni kada dođu u prvi razred srednje škole, to su još uvijek djeca. Međutim, danas, tu djeluju kao odrasli ljudi. Oni su već zreli i spremni da koračaju dalje u svom životu i svima nama je zadovoljstvo pružiti im tu priliku. Jako nam je drago što će većina njih nastaviti studirati dalje na IUS-u,  što je naša matična institucija, i što je krajnji cilj osnivanja ove škole koji se, evo, ostvaruje ispraćanjem ove prve generacije. Nadamo se da ćemo nastaviti trend upisivanje učenika u našu školu, koji već u prvom razredu znaju gdje dalje žele ići a to je IUS, dodala je Pljevljak.

Internacionalna gimnazija Sedef kroz svoj obrazovni sistem nudi dva programa, Cambridge i kantonalni program. Učenici koji odaberu Cambridge program po završetku školovanja dobijaju svjedočanstvo Ministarstva obrazovanja KS kao i svi ostali učenici, te pored toga dobijaju Student Report Card, ukoliko nisu polagali Cambridge ispite. Ukoliko su polagali Cambrige ispite učenici imaju pravo da dobiju ceritifikate i diplome od Cambridga.

- Mi smo škola koja po pitanju Cambridge programa djeluje fleksibilno. Za razliku od ostalih škola mi ne stavljamo akcenat da se Cambridge predmeti moraju polagati. Ali, nudimo sve uslove učenicima koji žele da to rade i koji žele da se ostvare na tom polju da im se to omogući, završava Pljevljak.

Internacionalnu Gimnazija Sedef osnovala je Fondacija za razvoj i obrazovanje Sedef, koja je osnovana 2001. godine.  Škola djeluje u okviru Internacionalnog Univerziteta Sarajevo i nudi inovativne metode usvajanja znanja sa naglaskom na akademsko učenje. Učionice i prostorije za učenje su savremeno opremljene, sa naglaskom na usvajanje prektičnog znanja uz mentorstvo stručnog osoblja. Internacionalna Gimnazija Sedef dio je Cambridge međunarodnih škola koja kombinuje zahtjeve internacionalnog nastavnog plana i programa sa kantonalnim nastavnim planom i programom. Internacionalna Gimnazija priprema učenike za prestižne internacionalne ispitne kvalifikacije; IGCSE i AS/A level. Cambridge Inter-national program priprema učenike za samostalno usvajanje znanja, razvijanje akademskih vještina i cjeloživotnim učenjem koji su u skladu sa savremenim potrebama tržišta rada. U toku četverogodišnjeg školovanja učenici imaju priliku da, osim obaveznih predmeta, izučavaju i predmete iz sljedećih oblasti: Društvene nauke, umjetnost i tehnologija, informacijske i komunikacijske tehnologije. Nakon položenih završnih ispita preporučene skupine Cambridge predmeta učenici mogu steći AICE diplomu.

komentari (0)