banner17

banner18

Reis Kavazović: Politika se služi islamofobijom kako bi pridobila glasove

Ističe kako ukazivanje na govor mržnje ne znači uskraćivanje slobode izražavanja

BiH 14.03.2023, 12:49
Reis Kavazović: Politika se služi islamofobijom kako bi pridobila glasove
© AA

Međunarodni dan borbe protiv islamofobije obilježava se 15. marta, a tim povodom reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović izjavio je kako s velikom zabrinutošću prati porast širenja straha i mržnje prema muslimanima u Bosni i Hercegovini, u susjednim državama i u svijetu, prenosi Anadolija.

- Nažalost, najnovija istraživanja s terena to potvrđuju. Često neki politički krugovi, da li bili na vlasti ili u opoziciji, služe se islamofobijom kako bi pridobili glasove. Time samo pokazuju svoju nesposobnost rješavanja ozbiljnih pitanja svoje zemlje i svog društva. Umjesto da grade državu i budu dobar primjer građanima, oni šire mržnju i strah od muslimana, poručio je reisul-ulema za agenciju MINA.

Ističe kako ukazivanje na govor mržnje ne znači uskraćivanje slobode izražavanja.

- To znači da preventivno djelujemo kako ne bi nečiji govor proizveo diskriminaciju i nasilje - što je zabranjeno domaćim i međunarodnim zakonom. Sloboda govora treba biti u skladu s poštivanjem vjerskih osjećanja. Trebamo svi zajedno, svi ljudi dobre volje, protiviti se širenju mržnje i netrpeljivosti protiv muslimana, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Poručio je da borba protiv islamofobije ne smije ostati na rezoluciji Ujedinjenih nacija, nego mora biti primijenjena u svim segmentima društvenog i političkog života kako bi buduće generacije rasle s vrijednostima uzajamnog poštivanja i uvažavanja raznolikosti.

komentari (0)