Republika Turkiye u top 10 najznačajnijih stranih investitora u Bosni i Hercegovini

U 2022. godini sa Turkiye je ostvaren obim robne razmjene od 934,8 miliona eura, od čega je uvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosio 769,8 miliona eura

BiH 18.07.2023, 15:35 18.07.2023, 15:54
Republika Turkiye u top 10 najznačajnijih stranih investitora u Bosni i Hercegovini
© AA; VTK BiH

Republika Turkiye je na desetom mjestu najznačajnijih stranih investitora u Bosni i Hercegovini, a najviše je investirano u prerađivačku industriju, a značajne su investicije i u finansijski, trgovački, transportni, građevinski sektor, zdravstvo. 

Osim toga, u 2022. godini sa Turkiye je ostvaren obim robne razmjene od 934,8 miliona eura, od čega je uvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosio 769,8 miliona eura, uz pokrivenost uvoza izvozom od 21,4 posto.

Podaci su ovo Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine koja je organizovala poslovne susrete između bosanskohercegovačkih i turskih privrednika s ciljem unaprjeđenja ekonomske saradnje dvije zemlje kao i povećanja postojećeg obima robne razmjene.

Susretima, organizovanim u okviru posjete delegacije turskih kompanija Bosni i Hercegovini, predvođenim Privrednom komorom Bandirme, prisustvovali su predstavnici kompanija koje posluju u oblastima: tekstil, transport, turizam, građevina (obrada kamena i mermera), poljoprivreda, metal, drvo i proizvodnja namještaja, prehrana, poljoprivredna mehanizacija, trgovina.

Predsjednik VTK BiH Zdravko Marinković podsjetio je da Bosna i Hercegovina raspolaže značajnim prirodnim resursima i potencijalima za razvoj, a to se prije svega ogleda kroz najznačajnije sektore bh. privrede, kao što su metaloprerađivački i elektro sektor, drvo-prerađivački sektor, građevinski i energetski sektor, a u posljednje vrijeme ubrzano se razvija i IT sektor i sektor turizma.

- Bosna i Hercegovina i njena privreda prolazi kroz reformske procese i iz godine u godinu postiže kontinuirani rast BDP-a, povećanje izvoza, kao i povećanje broja zaposlenih. U protekloj godini je ostvaren spoljnotrgovinski promet u iznosu od 24,1 milijardi evra, uz značajan rast izvoza i uz pokrivenost uvoza izvozom od 63,1 posto, kazao je Marinković.

Naveo je da od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je stupio na snagu 2004. godine, robna razmjena Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye u kontinuitetu bilježi rast, te je do sada povećana za više od sedam puta.

- U 2022. godini sa Turkiye ostvaren je obim robne razmjene od 934,8 miliona eura, od čega je uvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosio 769,8 miliona eura, uz pokrivenost uvoza izvozom od 21,4 posto. U prvih šest mjeseci 2023. godine u poređenju sa prvih šest mjeseci 2022., bilježimo smanjenje obima razmjene tj. izvoza za 6,8 posto te uvoza za 9,8 posto. Smatramo da je i ovi današnji poslovni susreti, ali i druge aktivnosti koje se preduzimaju ili će se preduzeti, trebaju ići ka povećanju obima razmjene, ali i ka postepenom smanjenju debalansa u međusobnoj trgovini, istakao je Marinković.

Tokom susreta, upriličena je i prezentacija o poslovnom okruženju i investicionim prilikama u Bosni i Hercegovini. Bilateralnim sastancima prisustvovali su predstavnici 16 bosanskohercegovačkih i 16 turskih kompanija.

komentari (0)