Sakib Mahmuljin, komadant Trećeg korpusa ARBiH, osuđen na osam godina zatvora

Sud BiH proglasio je Mahmuljina krivim za nespriječavanje ubistava i nečovječnih djela pripadnika bataljona “El Mudžahidi” u području Vozuće i Zavidovićima.

BiH 28.04.2022, 12:11 28.04.2022, 12:21
Sakib Mahmuljin, komadant Trećeg korpusa ARBiH, osuđen na osam godina zatvora
© Bošnjaci.net

Sakib Mahmuljin, koji je u ratu bio komandant Trećeg korpusa Armije BiH, osuđen je na osam godina zatvora.

Sud BiH proglasio je Mahmuljina krivim za nespriječavanje ubistava i nečovječnih djela pripadnika bataljona “El Mudžahidi” u području Vozuće i Zavidovićima.

Tužilaštvo je u predmetu teretilo da je počinjeno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništa.

Suđenje Sakibu Mahmuljinu, počelo je 2016. godine a prema optužnici, piše Detektor.ba, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenika – pripadnika Vojske RS-a.

Tada je Sud BiH Mahmuljina proglasio krivim i osudio na deset godina zatvor. Mahmuljin je na tu odluku Suda BiH uputio žalbu koju je Apelaciono vijeće Suda BiH 2021. godine i uvažilo te ukinulo prvostepenu presudu. Krajem 2021. godine, tačnije u novembru 2021. godine započeo je obnovljeni postupak.

Sakib Mahmuljin nema pravo žalbe na drugostepenu odluku.


 

komentari (0)