Sarajevo: Obilježena 100. godišnjica rođenja Heydara Aliyeva

Prijatelji Azerbejdžana prisustvovali otkrivanju biste Aliyevu, jednoj od najznačajnijih osoba u savremenoj historiji Azerbajdžana, političaru, državniku, bivšem predsjedniku Azerbejdžana i osnivaču treće azerbajdžanske republike

BiH 10.05.2023, 14:34
Sarajevo: Obilježena 100. godišnjica rođenja Heydara Aliyeva
© AA

Prigodnim programom i otkrivanjem biste u kompleksu Ambasade Republike Azerbejdžan u Sarajevu obilježena je 100. godišnjica rođenja nacionalnog lidera te zemlje Heydara Aliyeva, javlja Anadolija.

Ambasador Azerbejdžana u BiH Vilayat Quliyev pozdravio je okupljene zvanice, među kojima su bili čelnici nekoliko ambasada te predstavnici više vladinih i nevladinih organizacija.

Ambasador i bivši ministar vanjskih poslova Azerbejdžana Quliyev istakao je da azerbejdžanski narod na poseban način obilježava stogodišnjicu rođenja Aliyeva.

- Trenutno je Azerbajdžan jedan od ekonomskih lidera u regiji. Nakon 30 godina armenske okupacije naši su teritoriji oslobođeni. Utjecaj Azerbajdžana raste iz dana u dan. Sretan sam što otkrivam prvu bistu Heydara Aliyeva u Bosni i Hercegovini. To smatram i svojom moralnom dužnošću, jer sam gotovo četiri godine služio pod izravnim nadzorom Heydara Aliyeva. Te su godine za mene bile od velike važnosti i rado ih se sjećam, kazao je Quliyev.

Istakao je kako su prijatelji Azerbejdžana pozvani na ceremoniju otkrivanja biste Aliyevu, jednoj od najznačajnijih osoba u savremenoj historiji Azerbajdžana, političaru, državniku, bivšem predsjedniku Azerbajdžana i osnivaču treće azerbajdžanske republike.

Ambasador Quliyev je bistu Heydara Aliyeva u dvorištu Ambasade otkrio zajedno s ambasadorom Republike Turkiye Sadikom Baburom Girginom i tom prilikom je kazao da i taj zajednički čin potvrđuje prijateljske i bratske odnose Azerbejdžana i Turkiye. Podsjetio je kako lideri tih zemalja često kažu da se radi o "jednom narodu i dvije države".

Podsjetivši kako se odlukom aktuelnog predsjednika Ilhama Aliyeva ova godina obilježava kao "Godina Heydara Aliyeva u Azrbejdžanu", ambasador Quliyev je u obraćanju prisutnim iznio osnovne podatke o životu, radu i značaju Heydara Aliyeva za njegovu zemlju i šire.

Naglasio je kako je Heydar Aliyev pažljivo, ali ciljano postavio temelje buduće neovisnosti Azerbajdžana tokom 1970-ih godina putem razvoja ekonomije, kulture, otvaranja novih tvornica, povećanja ljudskog potencijala i podupiranja nacionalne inteligencije.

Aliyev je u novembru 1982. imenovan za punopravnog člana Sovjetskog politbiroa i na mjesto prvog zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara SSSR-a. Tako se popeo na najvišu poziciju koju je ikada dosegao neki Azerbajdžanac u Sovjetskom Savezu.

Ističući kako su rane '90-e bile najsloženije razdoblje u modernoj historiji Azerbajdžana, Quliyev je kazao da je ta zemlja proglasila nezavisnost 1991. godine, nakon čega se suočila s teškim izazovima, prvenstveno s brutalnom armenskom agresijom.

Aliyev je izabran za predsjednika Azerbejdžana u novembru 1993. godine, a novi mandat je dobio 1998. godine.

Naglasivši da je decenijsko vodstvo Heydara Aliyeva promijenilo lice i postavilo temelje prosperitetnog Azerbejdžana, ambasador Quliyev je kazao da je upravo Heydar Aliyev bio lider koji je trebao Azerbejdžanu i njegovom narodu.

- Naša je zemlja postala članica Vijeća Evrope, započela uspješnu saradnju s različitim multinacionalnim i evropskim institucijama - UN-om, EU-om, NATO-om, UNESCO-om i drugima. Azerbajdžan je za sobom ostavio svoju sovjetsku prošlost. Provedene su agrarna i zemljišna reforma te je uspješno proveden proces privatizacije. Razvijen je novi pravni sistem. Ukinuta je smrtna kazna, a uspostavljena je i institucija narodnog pravobranitelja. Azerbajdžan je postupno, ali sigurno izabrao evropski put razvoja i ljudskih vrijednosti, zaključio je ambasador Quliyev.

komentari (0)