Sarajevo: Polaganjem cvijeća u Parku prijateljstva obilježena 32. godišnjica masakra u Hodžaliju

U svirepom zločinu armenske snage su 26. februara 1992. godine ubile 613 civila u jednom od najtežih zločina počinjenih nad civilima tokom višedecenijske agresije na Azerbejdžan

BiH 26.02.2024, 13:26 27.02.2024, 15:41
Sarajevo: Polaganjem cvijeća u Parku prijateljstva obilježena 32. godišnjica masakra u Hodžaliju
© AA

 U organizaciji ambasade Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini danas je u Parku prijateljstva u Sarajevu obilježena 32. godišnjica masakra u Hodžaliju u kojem su 26. februara 1992. godine armenske snage ubile 613 civila i koji se smatra jednim od najtežih masakra počinjenih nad civilnim stanovništvom tokom višedecenijske agresije Armenije na Azerbejdžan.

Cvijeće na spomenik žrtvama masakra položili su ambasador Azerbejdžana Vilayat Guliyev, ambasador Republike Turkiye Sadik Babur Girgin, te predstavnici ambasada i institucija Azerbejdžana i Republike Turkiye i učenici Maarif škola u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo).

Delegacije su položile cvijeće na spomenik u Parku prijateljstva u sarajevskom naselju Dobrinja i učenjem Fatihe odale počast šehidima koji su položili živote u ratu za oslobađanje Karabaha.

Azerbejdžanski ambasador u Bosni i Hercegovini Guliyev zahvalio je brojnim predstavnicima Turkiye koji su danas prisustvovali odavanju počasti žrtvama zločina u Hodžaliju, ali i žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu i sve druge muslimane u svijetu.

On je naglasio da ovogodišnje sjećanje na žrtve genocida u Hodžaliju ima poseban značaj s obzirom da se obilježava u oslobođenom Hodžaliju jer je antiterorističkom operacijom u septembru prošle godine oslobođen i stanovnici te počeli su se vraćati na svoja ognjišta, piše AA. 

“Prvi put na ovaj datum odajemo počast šehidima u slobodnom Hodžaliju koji više nije pod armenskom okupacijom. Predsjednik Azerbejdžana danas je u Hodžaliju i tamo je položio kamen temeljac za izgradnju memorijalnog kompleksa i ljudi se već vraćaju u Hodžali“, kazao je Guliyev.

U noći, 25. februara 1992. godine, nakon artiljerijskog bombardovanja Hodžalija, oružane snage Armenije, uz pomoć 366. pješadijskog gardijskog puka bivšeg SSSR-a, čiju su većinu činili Armeni, zauzela je Hodžali i 5.379 stanovnika grada je nasilno protjerano. Svirepo je ubijeno 613 ljudi, uključujući 63 djece, 106 žena i 70 staraca.

Zarobljeno, uzeto za taoce i mučeno ih je 1.275, a 487 je ranjeno. Sudbina 150 zarobljenih, uključujući 68 žena i 26 djece, do danas nije poznata. Akcije oružanih snaga Armenije razorile su porodice. Osam porodica nema nijednog preživjelog člana. Također, 150 djece je ostalo bez jednog roditelja, a 25 bez oba.

komentari (0)