Sentop: Mir i stabilnost BiH važni za Evropu u cjelini, izbore održati u predviđeno vrijeme

BiH 27.04.2022, 09:21
Sentop: Mir i stabilnost BiH važni za Evropu u cjelini, izbore održati u predviđeno vrijeme
© AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop izjavio je sinoć u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem da su mir i stabilnost BiH važni za Evropu u cjelini, te da održavanje izbora ne može biti uslovljeno izmjenom izbornog zakona.

- Stabilnost i mir na Balkanu su za nas veoma važni. Pozicija Bosne i Hercegovine u pogledu stabilnosti i mira Balkana je ključna. Zbog toga je kontinuitet političke stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini veoma važan za Turkiye. Turkiye to prati sa velikom pažnjom i ulaže velike napore s ciljem očuvanja stabilnosti. Naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kao što svi mogu i primijetiti i pratiti, ima važnu ulogu u očuvanju stabilnosti, rekao je Sentop u izjavi novinarima nakon sastanka sa Džaferovićem.

Podvukao je da su mir i stabilnost BiH važni za Evropu u cjelini.

- Međutim, treba da kažem i da mir i stabilnost Bosne i Hercegovine nisu važni samo za Turkiye i za Balkan, nego i za Evropu. Sve evropske zemlje treba da na svojoj savjesti osjete odgovornost za sve velike boli proživljene ovdje. Ovdje, u sred Evrope, pred njihovim očima je počinjen genocid devedesetih godina. Zbog toga je neophodno preduzeti sve mjere predostrožnosti da se nešto slično više ne bi ponovilo. Mir i stabilnost ovdje trebaju biti trajni, a druge zemlje, uz Turkiye, trebaju ulagati napore u tom smjeru, poručio je Sentop.

Na budućnost, kako je rekao, gleda sa optimizmom.

Govoreći o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, Sentop je kazao kako njihovo održavanje ne može biti uslovljeno izmjenom izbornog zakona.

- Uz održavanje izbora može se razgovarati o izmjenama izbornog zakona, ukoliko se dođe do dogovora može se ići u pomenute izmjene, ali samo održavanje izbora ne može biti uslovljeno izmjenom izbornog zakona. Takvo nešto bi poremetilo izborni proces, a dovelo bi u problem i demokratski sistem. Zakoni i njegove izmjene mogu biti tema rasprava i razgovora, te ukoliko ima mogućnosti može se ići i u njihove izmjene. Međutim, i bez izmjena izbornog zakona izbori se trebaju održati u njihovo vrijeme. To sam rekao i na svim sastancima. Izbori su konačno rješenje, oni donose nove jednadžbe i najvažniji su u demokratskom procesu. Mi smatramo ispravnim njihovo održavanje, kao i većima političara širom svijeta, naglasio je Sentop.

Predsjednik turskog parlamenta je podsjetio da je tokom dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini prisustvovao zajedničkim iftarima u Livnu i Travniku, te održao sastanak sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon posjete BiH Sentop će otputovati u Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, prenosi AA.

komentari (0)