Serdar Cam: Turska je uvijek bila uz bosansku braću

BiH 10.07.2021, 16:03 10.07.2021, 16:09
Serdar Cam: Turska je uvijek bila uz bosansku braću
© Balkan News

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam istakao je da želi prenijeti izraze saučešća koje je ministar kulture i turizma Nuri Ersoy uputio bosanskom narodu zbog naše bošnjačke braće ubijene u genocidu u Srebrenici 11. jula, javlja AA.

- Program predstavljanja projekta Memorijalnog centra u Potočarima, posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici, pružio mi je priliku da se nakon dvije godine ponovo sretnem sa svojom braćom i sestrama iz BiH, za koje sam srcem vezan. BiH ima posebno mjesto, ne samo u mom srcu već i u srcu cijelog turskog naroda. Turska je od ratnih godina naovamo, na svakom planu, bila uz svoju bosansku braću i tako će biti i ubuduće. Želim napomenuti da ćemo mi, bez oklijevanja, učiniti sve što je potrebno za budućnost BiH, za njenu stabilnost i prosperitet. Sutra, 11. jula, obilježit ćemo godišnjicu jednog od najtragičnijih dešavanja u našoj novijoj historiji, rekao je Cam.

Naveo je da je prije 26 godina, 11. jula 1995, u Srebrenici u masovnim egzekucijama, na najsvirepiji način, ubijeno 8.372 civila, koji su bili Bošnjaci muslimani.

- Prije toga, u Srebrenici su utočište pronašle na hiljade Bošnjaka, koji su, bježeći od genocida, tu došli misleći da je to 'Zaštićena zona UN-a'. Nažalost, UN nije uspio sačuvati svoju zaštićenu zonu, odnosno hiljade civila koji su se okupili u Srebrenici. Nedužni ljudi, koji su pobjegli u šume iznad Srebrenice, ubijani su u masovnim egzekucijama i bačeni su u masovne grobnice. Genocid u Srebrenici, kao najveća ljudska tragedija koja se desila u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavlja duboku ranu, ne samo za bošnjački narod već za cijelo čovječanstvo. To je velika tamna mrlja na historiji čovječanstva, rekao je Cam.

Istakao je da je jedna od najistaknutijih institucija Turske, koja radi ovakve stvari, Turska agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), koja djeluje pri Ministarstvu kulture i turizma. TIKA je od 1995. do danas realizirala oko 1.000 projekata u BiH.

- Danas je okončana prva faza projekta, koji ima za cilj pretvaranje Fabrike akumulatora, kao jednog od glavnih lokaliteta gdje je izvršen genocid, u Memorijalni centar posvećen žrtvama genocida. Prva faza je podrazumijevala rekonstrukciju krova na fabrici. Još uvijek traju radovi na projektovanju uređenja muzejskog prostora, uz intenciju da se izvorni prostor očuva, zaključio je Cam.

I ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin govorio je o strašnim zločinima i stradanjima kroz koja su prošli Srebreničani jula 1995. godine. Naglasio je da se to nikada ne smije zaboraviti, te da je turski narod uz narod Bosne i Hercegovine.

komentari (0)