Sjećanje na Izeta Nanića generala Armije RBiH: Na današnji dan poginuo heroj

Za ratne zasluge, brigadni general Izet Nanić odlikovan je "Zlatnim ljiljanom" 1994. godine, a posthumno 1998. i "Ordenom heroja oslobodilačkog rata".

BiH 05.08.2022, 09:11 05.08.2022, 12:49
Sjećanje na Izeta Nanića generala Armije RBiH: Na današnji dan poginuo heroj
© AA/Arhiva

Na današnji dan, 5. augusta 1995. godine, poginuo je Izet Nanić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, bužimski komandant i heroj oslobodilačkog rata. 

Nanić je bio komandant 505. viteške bužimske brigade 5. korpusa Armije RBiH.

Jedinice 5. korpusa, uporedo s "Olujom" u Hrvatskoj, započele su akcije oslobađanja teritorija. Bužimska 505. viteška brigada, na čelu s Izetom Nanićem, razbila je neprijateljske linije na Čorkovaći i krenula prema Dvoru na Uni.

Samo nekoliko sati prije konačne deblokade u rejonu Vijenca, iz zasjede je ubijen komandant Izet Nanić.

Izet Nanić, sin Rasime i Ibrahima, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Bio je drugi od njihovih sedam sinova. Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA). Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH - bužimske 505. viteške brigade.

Nakon osnovne škole, Izet Nanić završava Srednju vojnu školu u Zagrebu. Vojnu akademiju upisuje 1984. u Beogradu (smjer RVPVO). Jednu godinu boravi i u Sarajevu, da bi konačnu vojnu naobrazbu stekao u Zagrebu 1987. godine. Naredne četiri godine radi kao poručnik ARJ PVO JNA u Kragujevcu, navodi stranica Heroji.ba. 

Prema jednoj priči, Izet Nanić je početkom 1992. godine slomio sebi nogu, kako bi napustio JNA. A druga priča opet govori kako je Bog dao da Nanić dođe u posjetu roditeljima i da se nađe na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Izet Nanić, tada tek 29-godišnjak vodio je i ratni dnevnik. U njemu, posljednje što je napisao bile su riječi:"Sve je u igri. Nadam se da ću uspjeti i ja sa njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno".

Nanić će ostati upamćen i upisan u bh.historiju kao jedan od najvećih heroja Bosne i Hercegovine.

- Sutra kad se rasformira ova brigada, kada električar bude električar, a ne obavještajac, kad svi borci budu na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite i uvažavate... Samo tako ćemo svi skupa biti zajedno. Jer, poslije rata je rat, kazao je Izet Nanić.

Za ratne zasluge, brigadni general Izet Nanić odlikovan je "Zlatnim ljiljanom" 1994. godine, a posthumno 1998. i "Ordenom heroja oslobodilačkog rata".

komentari (0)