Stiže pravo proljeće: Nakon mraza i snijega trešnje neće biti upitne

Postepeno, ali sigurno idemo ka toplijem periodu, prognozira klimatolog FHMZ Bakir Krajinović

BiH 07.04.2023, 10:34 07.04.2023, 10:45
Stiže pravo proljeće: Nakon mraza i snijega trešnje neće biti upitne
© AA

Nestabilan period vremenskih prilika se nastavlja i narednih dana, ali padavine i ružno vrijeme neće toliko biti izraženi kao proteklih dana, tvrdi klimatolog FHMZ Bakir Krajinović.

Najmanje kišnih dana očekuje se na jugu i sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, a najviše na zapadu i u centralnim predjelima. Karakter padavina koje se očekuju biće pljuskovit, pa će biti i sunčanih intervala koje svi jedva čekamo.

- Temperature su u konstantom porastu u narednom periodu. Još za vikend postoji mala vjerovatnoća za mraz u višim predjelima. Od 11. aprila do kraja prognoznog perioda 22. aprila vrijednosti temperatura lagano prelaze granicu prosječnih za taj period, a od 19. aprila moguće su maksimalne temperature i od 20 stepeni Celzijusa. Postepeno, ali sigurno idemo ka toplijem periodu, prognozira Krajinović.

Tvrdi kako trešnje za ovo ljeto neće biti upitne nakon mraza i snijega koji je prethodnih dana prekrio behar.

- Da ne bude iznenađenja, ponovimo naučene lekcije, u ne tako dugom periodu za nas klimatologe, od 2001. godine do 2022. godine analiza posljednjeg dana sa mrazom ukazuje na sljedeće zaključke: rizik od mraza u Mostaru smanjuje se na minimum od 26. februara, a poslije 10. aprila rizika više nema. Tako da trešnje o kojima se već govori ove godine nisu upitne. U Gradačcu posljednji dan sa mrazom je 16. april, u Bihaću 27. april, zatim 8. maj za Sarajevo, Sanski Most i Zenica, Tuzla 9. maj, Drvar 18. maj, a najkasniji dan imaju Bugojno i Livno 25. maj. Tako da znate do kad vas minusi ne smiju iznenaditi, poručuje Krajinović.

komentari (0)