„Stop FETO u BiH“: Na led ekranima širom BiH poruke povodom 15. jula

U organizaciji Unije internacionalnih demokrata (UID) u Bosni i Hercegovini poruke su istaknute na led ekranima na zgradi sarajevske Skenderije, kod Bingo City Centra u Tuzli, na raskrsnici na ulazu u Srebrenik, te na magistralnom putu M18 u Živinicama

BiH 15.07.2022, 22:24
„Stop FETO u BiH“: Na led ekranima širom BiH poruke povodom 15. jula
© AA

U povodu obilježavanja šeste godišnjice pokušaja puča 15. jula 2016. u Turkiye, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, na led bilbordima na više lokacija u Bosni i Hercegovini istaknute su poruke kojima su građani BiH upozoreni na opasnost FETO-a. 

U organizaciji Unije internacionalnih demokrata (UID) u Bosni i Hercegovini poruke su istaknute na led ekranima na zgradi sarajevske Skenderije, kod Bingo City Centra u Tuzli, na raskrsnici na ulazu u Srebrenik, te na magistralnom putu M18 u Živinicama, piše AA. 

- 15. jul, pobjeda naroda protiv terorizma“, „Stop FETO u BiH“, „FETO teroristička organizacija Fetullaha Gulena“, „15. juli dan demokratije“, „Znate li opasnosti FETO-a?,  poruke su kojima je građanima BiH ukazano na opasnost FETO-a.

Predsjednica UID BiH Amina Šećerović Kasli kazala je da kao organizacija svake godine obilježavaju 15. juli.

- Ove godine objavili smo poruke na led ekranima u četiri grada. Na ovaj način sjećamo se svih šehida koji su životima odbranili svoju domovinu protiv terorističke organizacije FETO. Također, želimo skrenuti pažnju i na djelovanje FETO-a u BiH kako bi i građani Bosne i Hercegovine bili svjesni koliko je to opasna teroristička organizacija, poručila je Secerović-Kasli.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye do kojeg je došlo u noći 15. jula 2016. godine, na današnji dan prije šest godina.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

komentari (0)