Sven Alkalaj žestoko o Schmidtu: HNS ga prozvao 'marionetom' bošnjačkih predstavnika

Alkalaj je tom prilikom optužio Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH, da je preduzeo radnje koje su protivne Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH

BiH 03.11.2022, 10:43 03.11.2022, 11:47
Sven Alkalaj žestoko o Schmidtu: HNS ga prozvao 'marionetom' bošnjačkih predstavnika
© AA

Sven Alkalaj, ambsador BiH pri Ujedinjenim nacijama, sinoć se obratio pred Vijećem sigurnosti UN-a, gdje je iznio žestoke kritike na račun visokog predstavnika u BiH. 

Alkalaj je tom prilikom optužio Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH, da je preduzeo radnje koje su protivne Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. 

- Kako BiH može sprovesti svoj ustavni princip da je demokratska zemlja, ako se mijenjaju pravila izbora pravila izbora poslije izbora? To nikako ne može, a visoki predstavnik je taj koji je to onemogućio, koji u svom radu nema pravo da radi bilo šta suprotno Ustavu BiH. Da li to znači da BiH i njeni građani nisu dovoljno dobri za potpunu demokratiju, kazao je Alkalaj. 

Ističući da je faktor multiplikator za biranje pojedinih pripadnika etničkih manjina, na primjer 0,5, 1,5 za građanina u južnom dijelu zemlje, Alkalaj je rekao da je nova Schmidtova praksa jasna etnička diskriminacija koja olakšava predstavnicima određena etnička grupa koja će biti izabrana, navodi Klix. 

Navodeći da je Schmidt ove promjene napravio u saradnji sa Hrvatskom, Alkalaj je istakao da je to priznala i hrvatska Vlada.

Alkalajeve izjave izazvale su reakciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji je pod istim krovom okupio hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini. HNS je optužio Alkalaja, da je "marioneta" bošnjačkih predstavnika, navodi Oslobođenje. 

Vijeće sigurnosti UN-a je na jučerašnjoj sjednici donijelo odluku o produženju mandata EUFOR-u, mirovnoj misiji EU u Bosni i Hercegovini.

komentari (0)