Svjetski dan umjetnosti: Zajednička izložba radova studenata IUS-a i turskog Ankara Haci Bayram Veli Univerziteta

BiH 15.04.2024, 18:40
Svjetski dan umjetnosti: Zajednička izložba radova studenata IUS-a i turskog Ankara Haci Bayram Veli Univerziteta

Povodom Svjetskog dana umjetnosti, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Univerziteta Haci Bayram Veli iz Ankare, bio je domaćin kolektivne izložbe na kojoj je izloženo oko 50 umjetničkih djela, čiji su autori profesori i studenti sa obje obrazovne institucije.

Izložba je održana u Umjetničkoj galeriji IUS-a, prikazujući raznoliku lepezu umjetničkih izraza i kulturnih perspektiva.

Docent Emir Hambo, program koordinator studijskog programa Vizuelne umjetnosti i dizajn vizualnih komunikacija na IUS-u, sa entuzijazmom je govorio o događaju, ističući njegov značaj kao slavlja kreativnosti, izražavanja i dubokog utjecaja umjetnosti na naše živote.

Naglasio je snagu saradnje i kulturne razmjene koju predstavlja ova zajednička izložba, ističući vrijednost okupljanja umjetnika iz različitih sredina i tradicija.

Prorektor prof. dr. Kürşat Göktürk predstavljao je Univerzitet Haci Bayram Veli na događaju, naglašavajući univerzalni jezik umjetnosti koji ujedinjuje ljude i odražava duboke emocije, historiju i kulture.

Izrazio je divljenje izloženim radovima, koji  ilustriraju bogatstvo i raznolikost bosanskohercegovačke i turske umjetničke baštine.

Izložba nije samo pružila platformu za umjetnički dijalog i međusobno uvažavanje, već je poslužila i kao dokaz trajnih veza između akademskih zajednica IUS-a i Univerziteta Haci Bayram Veli.

Podstičući takvu saradnju, ove institucije nastavljaju da promovišu međukulturalno razumijevanje i kreativnost na globalnom nivou.

Kolektivna izložba u Umjetničkoj galeriji IUS-a bit će postavljena od 15. do 25. aprila 2024. godine.

komentari (0)