Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida krenuli iz Visokog ka Potočarima

BiH 08.07.2022, 10:28 09.07.2022, 07:01
Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida krenuli iz Visokog ka Potočarima
© AA

Kamion s tabutima 50 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine, a koje će 11. jula ove godine biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, ispraćen je jutros iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko.

Prije polaska, porodice žrtava i građani Visokog, učenjem dova i polaganjem cvijeća na kamion, odali su počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, kada su jedinice tadašnje VRS pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice, ubile više od osam hiljada Bošnjaka.

Članovi porodica i građani sa suzama u očima, noseći ruže u rukama, ispratili su kamion sa tabutima žrtava najvećeg masovnog stradanja na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Nermin Ibrahimović iz Visokog je ispratio posmrtne ostatke oca Nesiba.

"U trenutku smrti imao je 37 godina. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u okolini Potočara. Krenuo je s kolonom preko šume te 1995. ali se zbog zdravstvenih problema vratio u Potočare. Odvojen je od ostatka civila", ispričao je Ibrahimović.

Nermin je s majkom i bratom 1993. humanitarnim konvojem napustio Srebrenicu.

Smatra da svaka žrtva zaslužuje da se pronađe i da bude dostojanstveno ukopana.

"Konačno ćemo moći da kažemo da znamo gdje je njegov mezar, da dođemo i posjetimo ga. Apelujem na sve koji imaju informacije da odaju gdje se nalaze nestali i da nađu svoj smiraj i da krenemo dalje. Ako kolektivno šutite, kolektivno ste odgovorni. Da krenemo putem ozdravljenja, jer mi ne možemo ozdraviti, mi smo svi tužni, isfrustrirani tragajući za našim najmilijim i bolujemo u duši", poručio je Nermin.

Na ispraćaju žrtava genocida u Srebrenici bio je i Ahmed Omanović iz Visokog.

"Allah nas upozorava, ko ubije jednog čovjeka, kao da je ubio cijelo čovječanstvo. Ne ubijaj nikoga, svakoga pomiluj, poljubi, pozdravi i produži", rekao je Omanović.

Na ispraćaju je svake godine i Jasmina Kadrić (73) iz Visokog.

"Radim u Njemačkoj, ali svake godine dođem na ovaj ispraćaj. U Njemačkoj imam mnogo poznanika koji su iz Srebrenice. Znam jednu nanu kojoj su ubijena tri sina. Želim ovako odati počast žrtavama. Još nikada nisam bila u Srebrenici, ne bih mogla izdržati. Da se ovo nikada i nikome ne ponovi", kazala je Kadrić.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kazala je da su danas iz Visokog ispratili posmrtne ostatke 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

"Planirano je zaustavljanje u Ilijašu, u Vogošći i ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu. Odmah nakon toga će biti kratko zaustavljanje ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, zatim kod pijace Markale u 12.20 sati. Imamo malu izmjenu, jer će se ova tužna kolona zaustaviti i ispred Vijećnice", pojasnila je Fazlić.

Kako je kazala, dolazak u Potočare je planiran u 16.30 sati.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se tri maloljetnika.

"Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, imao je samo 16 godina u trenutku smrti, a najstarija je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, koji su imali 20 godina u trenutku smrti. Iako su zajedno krenuli putem spasa, pronađeni su u različitim masovnim grobnicama i različitih godina", kazala je Fazlić.

Konačan smiraj će naći i otac i sin - Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

"Sve žrtve koje će se ukopati ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999. godine, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006, 2011. Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koje su pronađeni u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007, 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice. Nijedno tijelo nije kompletno", kazala je Fazlić.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od porodica, ali još nema saglasnosti za njihov ukop.

"Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji", dodala je Fazlić.

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

Izvor: AA

komentari (0)