Teška noć za vatrogasce: Odbranjene kuće u Neumskom zaleđu, čeka se pomoć iz zraka

BiH 03.08.2022, 12:00
Teška noć za vatrogasce: Odbranjene kuće u Neumskom zaleđu, čeka se pomoć iz zraka
© AA

Neprespavana noć je iza građana Neumskog zaleđa. Požar koji je buknuo jučer oko 10 sati uništio je poljoprivredna dobra, prijetio je kućama i stanovništvu, koje je uz nesebično zalaganje vatrogasaca uspjelo odbraniti svoju imovinu.

Općinske vlasti u Neumu od viših nivoa zatražile su djelovanje helikoptera kako bi se požari stavili pod kontrolu.

"Samo nas zračna podrška može spasiti. Poslali smo zahtjeve i sada čekamo odobrenje za djelovanje helikoptera. Nadamo se i da će Republika Hrvatska poslati kanadere. I kod njih je situacija loša. Mi smo srećom odbranili dva, tri naseljena mjesta. Linija požara je dugačka, puše jak vjetar i ako se ovako nastavi, neće biti dobro", izjavio je načelnik Općine Neum Dragan Jurković, piše AA.

Šef Civilne zaštite Neuma Marko Tapalović kazao je da su sve raspoložive snage na terenu te da su u pomoć vatrogascima u Neumu priskočili i kolege iz Mostara.

"Nisu ugrožene kuće. Cijelu noć smo se borili da ih sačuvamo i uspjeli smo ih odbraniti. Vatra se raširila na nepristupačan teren prema planini Žaba i selu Zelenikovac. Ne možemo davati prognoze, ali pomoć iz zraka nam je potrebna", rekao je Tapalović.

Požar u Neumskom zaleđu buknuo je u utorak oko deset sati kod sela Gradac, krećući se prema Prapratnici i Broćancu.

Stradali su maslenici i pčelinjaci, a požarna linija dugačka je deset kilometara.

komentari (0)